• Puolustusvoimat

Jussi Niinistö MTV:lle: Saapumiserien määrä voitaisiin ehkä tuplata

Niinistö sanoo MTV:lle myös, että jokaisen varusmiespalveluksen suorittaneen pitäisi saada kertauskäsky. Lääkintämiesten ja sotilaspoliisien palvelusaikaa voisi Niinistön mielestä lyhentää 5,5 kuukauteen.

Tiina Takala

Jussi Niinistön mielestä jokaisen varusmiespalveluksen suorittaneen pitäisi saada kertauskäsky.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) väläyttää MTV:n haastattelussa, että varusmiesten saapumiserien määrä tuplattaisiin nykyisestä kahdesta neljään.

– Tämä kaksi ei täysin vastaa valmiuden tarpeisiin eikä välttämättä varusmiesten opinto- ja muihin kysymyksiin, niin voi olla harkinnan paikka tässä pohtia, olisiko syytä olla enemmän kuin kaksi saapumiserää varusmiehille, Niinistö sanoo MTV Uutisille.

Niinistö esittää, että esimerkiksi miehistön lääkintämiesten ja sotilaspoliisien palvelusaika voisi olla 5,5 kuukautta nykyisen 8,5 kuukauden sijaan. Näin säästettäisiin rahaa, joka voitaisiin ohjata kertausharjoitusten lisäämiseen.

Niinistön mielestä jokaisen varusmiespalveluksen suorittaneen pitäisi saada kertauskäsky. Tällä hetkellä se ei toteudu, vaikka kertausharjoitusten määrää on lisätty viime vuosina. Niinistön arvion mukaan puolustusbudjetin sisällä voitaisiin siirtää joitakin miljoonia euroja kertausharjoituksiin. MTV kirjoittaa, että karkeasti arvioiden miljoonalla eurolla saadaan noin tuhannelle reserviläiselle kertausharjoitus.

Niinistön mukaan neljän saapumiserän malli tarjoaisi enemmän valinnanvaraa palvelukseen astuville. Niinistö sanoo MTV:lle, että mahdollisista muutoksista varusmiespalvelukseen tulisi käynnistää keväällä selvitys, ja asiaa pitäisi pohtia oppilaitostenkin kanssa. 

Niinistö huomauttaa, että saapumiserien lisääminen tarkoittaisi myös muun muassa reserviupseerikurssien ja isojen taisteluharjoitusten määrän lisäämistä. Uusi saapumiseräjärjestelmä voisi Niinistön mukaan olla käytössä aikaisintaan ensi vuonna, mutta tuskin vielä niin pian.