• Kalusto

Kaivopuiston lentonäytöksen krääsä-rankingin top5

Lentonäytöksen kojut ovat hamstraajan unelma.

Tuomas Kaarkoski

Erilaista mainostavaraa riittää joka lähtöön.

Kaivopuiston lentonäytös tarjoilee toinen toistaan hienompia ilmailunäytöksiä perjantain aikana. Ilmailualan yritykset ovat lisäksi pystyttäneet mainoskojunsa Kaivopuistoon, isoimpina tekijöinä luonnollisesti HX-kandidaatit massiiivisine rakennelmiin. 

Hienojen lentoesitysten ohella tapahtuma on myös maailman virallisen ämpärikansan unelmatapahtuma. Erilaista tavaraa ja krääsää suorastaan tyrkyttämällä tyrkytetään eri luukuilla ilman pienintä tietoakaan hamstraamisen häpeästä. Reserviläisen kattava yhden miehen asiantuntijaraati kolusi tapahtuman teltat ja arvioi kansalle jaettavien tuotteiden laadun ja omaperäisyyden.

Sija 5: Ilmavoimien kuulosuojaimet

Taas tavaraa, jolla voi tehdä jotain oikeasti. Oleelliset kaikille lentonäytöstä läheltä seuraaville ja vielä muovinen säilytysrasia logolla kylkeen. Yksinkertaisen vaatimatonta, mutta toimivaa.

Sija 4: Remove before flight -avaimenperät

Ei muuta kuin Kenny Logginsin Danger Zone soimaan ja tämä kiinni reppuun, niin johan alkaa sisäinen Maverick löytyä. Punaisen avaimenperän viileyden oli havainnut useampikin toimija, sillä avaimenperää oli saatavana eri mittaisina Ilmavoimien ja BAE Systemsin kojuilta.

Sija 3: Dassault Rafalen lippis

Ranskalaiset, nuo tyylin jumalat. Kova jätkä kävelee tämä päässä vaikka Champs-Èlysèesillä, mutta se mikä erottaa ranskalaislippiksen muista tapahtuman lippiksistä on väri. Kirkkaan oranssi lippis on omiaan syksyn metsästysviikonloppuihin. Tämän kun roudaa isolta kirkolta kotikylille, niin riittää peijaisissakin juteltavaa.

Sija 2: RAF:n stressipallo

Hävittäjälentien pitää sietää stressiä, sen näyttää tietävän brittien Royal Air Force Typhoon Display Teamin taustaorganisaatio. Mikä olisi osuvampi tavara jaettavaksi kuin stressipallo tänä päivänä? On koronastressiä, lomastressiä, työstressiä ja briteillä itsellään vielä epäilemättä brexit-stressiäkin.

Sija 1: Super Hornet -jääkiekko

Super Hornetin kojulla on oltu heti tapahtuman ensiminuuteista hyvällä jalalla liikenteessä, eikä ole lähdetty kumartelemaan turhaan kuvia. Hävittäjän kuvan painaminen jääkiekkoon on oiva osoitus Meidän pelin ja suomalaisuuden koodiston sisäistämisestä. Tällä kiekolla voi painaa läheltä ylös ja ei haittaa vaikka kiekko menisi yli maalin, taivaallehan ne hävittäjät kuuluvatkin. Maila jäähän ja nimi leht…nettijutuun!

Kunniamaininnat:

Pinssit ja tarrat

Näitähän on vähän jokaisella kojulla ja jotenkin 1990-luku tuoksuu vahvana. Silti pieneen tilaan meneviä tavaroita, jotka kelpaavat kaikille lapsista vaareihin.

Suomen Ilmailuliiton putkihuivi

Tämähän on siitä hassu kapistus, että tätä voisi oikeasti kuvitella käyttävänsäkin jossain ihmisten ilmoilla. Ei vie repussa paljoa tilaakaan.

F35-lippis

Sininen lippis isolla Suomen lipulla sivussa. Joku sanoisi vähän populistiseksi hauksi, mutta ei täällä tyylipisteitä oltu keräilemässä. Hyvää perustekemistä HX-kandidaatilta, mutta ei aivan kärkikahinoihin.

Korjattu 11.8: Kyse on Suomen Ilmailuliiton putkihuivista, ei Suomen Ilmailumuseon.