Jussi-voittaja ja Pro Finlandia -mitalisti Aku Louhimies, 56, nauttii syystäkin Suomessa luotto-ohjaajan mainetta. Hänen valvovan katseensa alla elokuvat valmistuvat aina aikataulussa ja annettujen budjettiraamien sisällä.
Kolmas elokuvasovitus Tuntemattomasta sotilaasta vakiinnutti Louhimiehen maineen. Kyseisestä vuoden 2017 katsotuimmasta elokuvasta – joka saavutti meillä Suomessa yli miljoonaa teatterikatsojaa – muodostui nopeasti kriitikkojen ja yleisöjen kiittämä uusi klassikko. Tuntemattomasta nähtiin myös viisiosainen minisarja. joka oli kestollisesti alkuperäistä kolmituntista teatteriversiota pidempi.
Aku Louhimiehenja Andrei Alénin visuaalisesti vaikuttava ja hyvin todentuntuinen Konflikti-sarja sai ensi-iltansa MTV3-kanavalla ja MTV Katsomo -suoratoistopalvelussa 30. marraskuuta. Kuuden jakson verran sarjassa seurataan, kuinka vieras valta hyökkää Suomeen ja yrittää alistaa maamme tahtonsa alle. Sotilaat ja valtiovalta yrittävät estää kaikin keinoin hybridisodankäyntiä pirullisen tehokkaasti hyödyntävän vihollisen aikeet.
Kyseessä on yksi ensimmäisistä fiktiivisistä suoratoistosarjoista, joka tarttuu kouriintuntuvasti Ukrainan sodan jälkeiseen geopoliittiseen uhkaan Euroopassa.
Selkä seinää vasten
Vihollisinvaasion silminnäkijä, upseerikokelas Annika Berg (Julia Korpinen) joutuu pistämään ryhmänsä kanssa koko neuvokkuutensa peliin Hankoniemellä. Samalla vasta valittu presidentti Linnea Saaristo (Sara Soulié) huomaa panosten nousevan huippuunsa niin kansallisesti kuin henkilökohtaisestikin.
Presidentillä on vastassaan vihollisvallan lisäksi myös kieroileva pääministeri, Pirkka-Pekka Peteliuksen esittämä Kaj Laavakuru. Suomi kuvataan sarjassa selkä seinää vasten ensimmäistä kertaa sitten toisen maailmansodan.
Konflikti-sarjasta jättimenestys
– Konflikti on myyty jo useaan Baltian ja Euroopan maahan. Arvovaltainen CANAL Plus -suoratoistopalvelu on ottanut sen vuoden 2025 ohjelmistoonsa. Konflikti lunasti odotukset jo ensimmäisellä esitysviikollaan. Konflikti tavoitti tuolloin peräti 1,2 miljoonaa katsojaa, aloitusjakson keskikatsojamäärän ollessa 837 000. Teimme myös päätöksen antaa Konflikti esitettäväksi veloituksetta Ukrainan televisiossa, Louhimies paljastaa.
MTV Katsomo -suoratoistopalvelussa sarjan ensimmäiset jaksot löivät rikki MTV-alkuperäissarjojen starttiviikon kaikkien aikojen katseluennätyksen. Konfliktin ensimmäisiä jaksoja oli katsottu MTV Katsomossa merkittävästi enemmän kuin aiemmin siihenastista ennätystä hallussaan pitänyttä Hautalehtoa sen ensimmäisenä esitysviikkona.
Louhimiehen mukaan hän alkoi kehitellä muun muassa Andrei Alénin kanssa Konfliktia vuoden 2017 paikkeilla.
– Sarjan fiktiivinen perusasetelma Suomeen kohdistuvasta hybridihyökkäyksestä ei ole muuttunut mitenkään matkan varrella. Jatkuvasti muuttuva, Eurooppaan kohdistuva sotilaallinen uhkakuva tosin sai meidät viilaamaan entisestään yksityiskohtia. Halusimme pitää kokonaisuuden mahdollisimman tuoreena ja uskottavana.
Peter Franzén: ”Konfliktin tarina on profeetallinen”
Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin näyttelijöihin lukeutuva näyttelijä-kirjailija Peter Franzén esittää Konflikti-sarjassa komppanian päällikköä, kapteeni Rami Ohrankämmentä. Sarjan hyytävä ajankohtaisuus veti häntä puoleensa.
– Olemme vanhoja tuttuja ohjaaja Aku Louhimiehen kanssa. Hän soitti minulle ja kysyi mukaan Konfliktiin. Käsikirjoituksen luettuani olin tosi vaikuttunut ja heti valmis hommiin. Olin ällistynyt siitä, miten läheltä Euroopan geopoliittista tilannetta tarina liippasi. Lisäksi Ukrainan sotaan liittyvät jännitteet ovat kaiken aikaa kasvaneet, kun sarjaa on tehty. Nykyään puhutaan paljon hybridisodankäynnistä. Konflikti tunkeutuu suoraan sen ytimeen.
Franzén sanoo olevansa helpottunut siitä, että Konflikti uskaltaa käsitellä poliittisia uhkia juuri sellaisina kuin ne ovat.
– Minulle on suuri kunnia olla mukana tällaisessa tuotannossa, jossa uskalletaan ensimmäistä kertaa Suomessa puhua modernin sodankäynnin asioista täysin suoraan. Sarjan juoni on kirjoitettu jo ennen Ukrainan sotaa, joten Konflikti on siinäkin mielessä vähintäänkin profeetallinen.
Petelius nähdään Konfliktissa pääministerinä
Veteraaninäyttelijä Pirkka-Pekka Petelius esittää Konflikti-sarjassa pääministeri Kaj Laavakurua.
– Pääministerin roolini Akun uudessa sarjassa on monella tapaa herkullinen. Laavakuru on pitkän linjan poliitikko. Hän osoittautuu varsin viekkaaksi mieheksi. Tunnistan hyvin tuon henkilöhahmon arkkityypin. Sain kunnian työskennellä eduskunnassa, juuri kun Suomen Nato-hakuprosessi oli päällä. Myös presidentti Sauli Niinistön kanssa pääsin asiasta keskustelemaan. Voin vakuuttaa, että Nato-ovi ei ollut todellisuudessa raollaan meille kovin pitkään. Ajoitus oli kaikki kaikessa, onneksi emme vitkastelleet.
Kun tulee puhe Suomen paikasta maailmankartalla, Petelius alkaa lämmetä tosissaan.
– Suomen vapaus, maamme itsenäisyys ja koskemattomuus ovat minulle suorastaan pyhiä asioita. Tilanteemme 100 vuotta sitten oli aika helvetillinen. Venäjän naapurina olimme eläneet täysin suojattomina. Meillä on pitkä historia tuon vihamielisen suurvallan kyljessä. Venäjä on aina pyrkinyt joko tuhoamaan tai valloittamaan meidät. En haluaisi nyt toistaa tässä kohtaa tiettyjä vanhan kansan sanontoja, mutta kyllähän niissä piilee vissi viisaus.
Suomi hivuttautui ovelasti kohti länttä
Pirkka-Pekka Petelius haluaa myös muistuttaa, miten suomalaiset suurmiehet ovat kommentoineet lähihistorian saatossa Suomen läntisiä pyrkimyksiä.
– Edesmennyt presidenttimme Martti Ahtisaari uskalsi ottaa suoraan kantaa Suomen kannalta elintärkeisiin länsisuhteisiin. Hän ei koskaan nähnyt Natoa minään mörkönä. Sitä vastoin presidentti Mauno Koivisto vastusti jyrkästi sitä, että Suomi hakisi Nato-jäsenyyttä.
Peteliuksen mielestä Suomelle ei ollut missään nimessä helppoa hivuttautua kohti länttä. Itänaapuri on aina valvonut tarkasti tekemisiämme.
– Onneksi tajusimme tehdä liikkeet länteen lähestymisessämme sopivan hitaasti ja ovelasti, mutta samalla määrätietoisesti. Osoitimme lopulta selkeästi haluavamme kuulua muiden länsimaisten arvoyhteisöjen joukkoon. Nyt olemme sitoutuneita niihin ja päinvastoin. Saamme vihdoin äänemme kunnolla kuuluville.
Kriisitilanteet kiinnostavat Louhimiestä
On varsin ilmeistä, että erilaiset sota-aiheet kiinnostavat edelleen Aku Louhimiestä elokuvantekijänä. Myös sukutausta velvoittaa häntä jonkin verran.
– Olen reservin yliluutnantti kolmannessa polvessa. Isoisäni Paavo Louhimies oli mukana kaikissa kolmessa Suomen sodassa: Kannaksella, Mikkelin Päämajassa ja Lapin sodassa. Paavo-ukki ei mielellään kertonut meille omista sotakokemuksistaan.
Aku Louhimies tunnustaa, että on vaikeaa pukea sanoiksi, miksi juuri sota- ja kriisiaiheet kiehtovat häntä niin paljon elokuvantekijänä.
– Minua kiinnostaa nähdä, miten ihmiset käyttäytyvät äärimmäisissä tilanteissa. Olipa kyse sitten historiasta tai nykyajasta. Poikkeukselliset tilanteet saavat ihmisissä usein aikaan erilaisia reaktioita. Sodissa ja konflikteissa nuo ratkaisut ovat usein elämän ja kuoleman kysymyksiä. Niistä syntyy parhaimmillaan myös laadukasta ja kiinnostavaa draamaa.

Seuraava suurhanke käsittelee Lapin sotaa
Sinänsä ei ole mikään ihme, että edellä mainitut aiheet ovat jälleen kutsumassa Louhimiestä takaisin taistelutantereelle. Louhimiehen ja tuottajapartneri Alénin seuraava sotaprojekti vie katsojat takaisin toiseen maailmansotaan. Tällä kertaa Pohjois-Suomeen.
– Olemme parhaillaan suunnittelemassa kirjailija Antti Tuurin kanssa Lapin sota -aiheista elokuvahanketta. Tästä projektista on keskusteltu vähintään 15 vuotta, Louhimies hämmästelee.
Aku Louhimies tiedostaa hyvin Lapin sota -projektin lukuisat haasteet.
– Suomalaiset eivät muista Lapin sodan vaiheita kovin tarkkaan. Samalla sodanjälkeinen propaganda on tehnyt tehtävänsä: muokannut ja värittänyt mielikuviamme. Käsikirjoituksemme perustuu Antti TuurinromaaniinRauta-antura vuodelta 2012. Se pohjautui Antin enon kokemuksiin Lapin sodassa, Louhimies paljastaa.
Rauta-anturassa nuoret suomalaiset sotilaat seuraavat Tornion taistelujen jälkeen saksalaisia joukkoja kohti pohjoista.
”Haluamme kuvata syksyllä 2025”
Aku Louhimies muistuttaa, että nykyisessä maailmanmenossa myös Lapin evakkojen kohtalo on jäänyt pitkälti historian varjoon.
– Olimme tuolloin Suomessa historiallisessa ja kohtalokkaassa tienhaarassa. Näytti siltä, että edessämme häämötti pelkästään huonoja vaihtoehtoja.
Mikäli Louhimies taustajoukkoineen saa helmikuuhun 2025 mennessä hankkeen koko rahoituksen kasaan, he käynnistävät Lapin sota -elokuvan kuvaukset ensi vuoden syksyllä.
– Haluamme kuvata mahdollisimman autenttisilla kuvauspaikoilla ympäri Lappia ja Pohjois-Suomea, myös Oulussa.
Voiko Aku Louhimies paljastaa vielä jotain Lapin sota -elokuvan tarinasta?
– Juonellisesti elokuvassa kuljetaan Karjalan Kannakselta Ouluun ja Tornioon, aina Muonioon ja Ollostunturille asti. Rovaniemi näyttelee tietysti omaa tärkeää rooliaan tarinassa. Henkilöhahmot ovat suomalaisia ja saksalaisia sotilaita, mukaan lukien suomalaisia siviilinaisia. Haemme myös ulkomaista rahoitusta. Kaavailemme alustavasti Lapin sota -elokuvalle ensi-iltaa loppuvuodesta 2026.
Lue myös

-
Vapaaehtoinen maanpuolustus