• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Kuuma ja kostea Finnish Brutality

Suosittu ampumatapahtuma oli myyty tänäkin vuonna loppuun ennakkoon.

Tuomas Kaarkoski

Aki Kontinen osallistui tapahtumaan ensimmäistä kertaa.

Sää tarjosi tänä vuonna Finnish Brutality –ampumatapahtumalle kolikon molemmat puolet. Lauantai sujui Lopen ampumaradalla kostean harmaissa tunnelmissa, kun taas päätöspäivänä sunnuntaina aurinko grillasi osallistujia pilvettömältä taivaalta.

Varustelekan järjestämää tapahtumaa voisi luonnehtia ehkä parhaiten SRA-henkiseksi ammunnaksi, johon on ympätty lisää fyysisiä elementtejä.  Varustelekan toimitusjohtaja Jari Laine, aktiivireserviläinen itsekin, sanoi olevansa tyytyväinen viikonlopun antiin.

– Homma on pyörinyt mallikkaasti, kaikkiaan kisaajia on ollut täällä noin 130. Silmämääräisesti näyttää, että moni on ollut aiempinakin vuosina, mutta on täällä myös uusia kasvoja, Laine kertoo.

Korona on omalta osaltaan sotkenut myös Finnish Brutalityn järjestelyitä. Laineen mukaan useampi ulkomaalainen vieras jäi lopulta tulematta. Epidemian seurauksena ampumakatoksissa hyvin monella näkyi kasvomaski naamalla. Laineen ohella muutama muu urhoollinen oli päättänyt vetää koko tapahtuman läpi suojanaamari päässä.

– Pitäähän sitä naamaria käyttää, kun mahdollisuus on. Noin muuten päätimme ottaa mieluummin ylitseampuvan otteen hygienian kanssa. Käsidesiä on ainakin lotrattu perkeleesti ja kaikki mahdolliset turvaseikat ja välineiden desinfioinnit on pyritty tekemään.

Entä sitten sää, viehättääkö sunnuntainen auringonpaiste toimitusjohtajaa sadetta enemmän?

– Ei. Kyllähän se pitää olla mahdollisimman kurjaa. Sitä paitsi sateessa oppii uutta, kun juoksuhauta on vetinen, on liukasta ja optiikka on täynnä vettä. Se jos joku sopii Finnish Brutalityn tunnelmaan, lauantain kelin puolesta liputtanut Laine naurahtaa.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

 

 

Varustelelekan toimitusjohtaja Jari Laine pisti parastaan viikonloppuna.

 

 

Vahvasti erilaista

Yksi tapahtuman ensikertalaisista on hämeenlinnalainen Aki Kontinen. Aihepiiri ei sinällään ole Kontiselle vieras, oikeastaan päinvastoin. Hän on harrastanut SRA:ta yli kymmenen vuotta ja johtanut muun muassa yhdet lajin SM-kisatkin.

– On tämä ainakin erilaista ollut ja kohtuullisesti olen viihtynytkin. Omat suoritukset ovat jättäneet paljon toivomisen varaa, mutta niinhän se toisaalta taitaa olla lähes joka kerta, Kontinen naurahtaa.

Lopelle oli tuotu oheisrekvisiitaksi taas kaikkea panssarivaunusta henkilöautoon, jonka ikkunasta pääsi ampumaan. Kontiselle työläin rasti oli kuitenkin spinner-maalitaulu, joka pyörähtää osumasta aina liikkeelle.

– Spinnerin kanssa oli ongelmia, kun ei sitä pääse sillä tavalla harjoittelemaan.

Ammuntataustaa Kontisella on omien sanojensa mukaan melkein 25 vuoden ajalta, mutta viime vuosina harrastaminen on keskittynyt juuri SRA:n kaltaiseen toiminnallisempaan ammuntaan.

– On se vähän vienyt mennessään. Tämä on sellaista hetkessä olemista, ei voi hieroa yhtä laukausta loputtomiin ja on hallittava kaikkea vähän monipuolisesti. Ja jos ei osu, niin pitää ampua vain lisää, kun kello kuitenkin kulkee.

 

 

Korona painoi leimansa myös Finnish Brutality -tapahtumaan.

 

Lue seuraavaksi

  • Vapaaehtoinen maanpuolustus

Tältä näytti Finnish Brutalityssä – video

Seuraavan kerran suosittu kilpailu käydään talvella.