– Meillä menee hyvin.
Forssalaisen CPE Productionin toimitusjohtajan Harri Kolun vastaus viime aikojen kuulumisiin on suomalaisen ytimekäs. Sanoille löytyy myös poikkeuksellisen paljon katetta. Luotisuojaliiveihin ja joukkojenhallintavarusteisiin erikoistuneen yrityksen liikevaihto on nelinkertaistunut kolmessa vuodessa, ja henkilöstön määräkin on yli tuplaantunut noin 120 työntekijään. Yksistään viime vuonna kasvua tuli noin 60 prosenttia liikevaihdon asettuessa reiluun 36 miljoonaan euroon.
Näkyvin jättipotti osui viime kevääseen, jolloin yritys allekirjoitti puitesopimuksen Puolustusvoimien kanssa suojaliivien sisälle laitettavista lisäsuojalevyistä. Täysimääräisenä toteutuessaan sopimus tarkoittaisi 56 miljoonaa euroa ja 140 000 valmistettua lisäsuojalevyä.
Isot tilaukset eivät synny itsestään. Ukrainan sodan alettua helmikuussa 2022 alkoi CPE:n päämajassa Forssassa lähes välittömästi suuri mietiskely tulevasta.
– Saman vuoden elokuussa meillä oli päätös toisen tehtaan rakentamisesta Forssaan, jossa tehdään kovaa ballistiikkaa eli luotisuojan lisälevyjä ja luotisuojakypäriä. Tehdasta pystyttäessä ei ollut yhtään tilausta sisässä eli omalla yrittäjäriskillä siinä mentiin. Keskusteluja Puolustusvoimien kanssa oli toki käyty, mutta mitään sitovaa ei paperilla ollut. Kymmenen kuukautta myöhemmin kesäkuussa ensimmäiset tuotteet tulivat linjalta ulos, Kolu kertaa.
Viime aikoina useampikin poliitikko ja päättäjä on alkanut maalailla puolustusteollisuudesta Suomelle uutta Nokiaa, joka vetäisi maan talouden uusille urille.
– Meillä on tosi paljon hyviä firmoja ja osaamista tässä maassa. Mahdollisuuksia on, mutta se vaatii myös rohkeutta investoida ja rakentaa kapasiteettia. Heitän tässä vähän teollisuudelle vastapalloa. Ei se ole pelkästään politiikkojen asia lapioida sitä rahaa teollisuudelle, vaan se vaatii teollisuudelta myös riskinottoa, jos tästä alasta uutta Nokiaa halutaan rakentaa.
Kolun mukaan suomalaisuus on myös CPE:lle myyntivaltti ulkomailla. Varsinkin Yhdysvalloissa suomalaisuus on kovassa huudossa. Tällä hetkellä yrityksen liikevaihdosta noin 60 prosenttia tulee Suomesta ja loput ulkomailta. Kolun mukaan kiivaimpina vuosina ulkomaan osuus oli noin 80 prosenttia, mutta nyt Suomen markkinat ovat Puolustusvoimien vetämänä kasvaneet vielä enemmän.
– Ulkomailla menestymiseen on pari avaintekijää. On tietysti itse tuote eli se viimeisen päälle oleva suomalainen insinööriosaaminen. Toinen on myyntiosaaminen. Pitää tuntea ja ymmärtää koko ketju loppukäyttäjästä teknisen spesifikaation tekevään henkilöön ja laskun maksavaan kaupalliseen osastoon.
Kolun mukaan Ukrainan sota on määrän ohella myös merkittävästi muokannut markkinoiden tuotevaatimuksia.
– Ennen Ukrainan sotaa kaikki hehkuttivat plate carriereja. Kaiken haluttiin olevan mielellään mahdollisimman kevyttä, joka taas tarkoitti pienempää suojausta. Nyt olemme Ukrainan myötä tulleet takaisin siihen suomalaisille perinteisempään malliin, jossa päällä on kunnon suojaliivit, jotka suojaavat esimerkiksi kranaatin sirpaleilta. Samoin lisälevypuolella haetaan maksimaalista suojausta sielläkin. Paino ei enää olekaan se kaikista kriittisin tekijä.
CPE on ollut viime vuodet hurjassa iskussa, mutta Kolu on realisti. Mikään liito ei kestä ikuisesti. Silti toimitusjohtajalla on vahva halu pitää yritys kasvu-uralla. Hivenen yllättävämpi avaus tähän suuntaan nähtiin tammikuussa, kun yritys osti muun muassa huolto- ja lääkintätelttoja valmistavan kuopiolaisen IC2 Feeniksin.
– Se vähän tuli kuin syliin meille. Olemme silmät ja mieli avoimina kiinnostuneita kasvattamaan liikevaihtoa ja tuoterepertuaariakin, jos tulee hyviä vaihtoehtoja vastaan, Kolu päättää.