• Kalusto

Mäenpään vinkit: Aseen talvinaamiointi

Asetta voi naamioida erilaisilla kääreillä ja teipeillä.

Tällä kertaa vinkin aiheena on aseen talvinaamiointi, kuten edellisessä talvinaamiointia käsitelleessä vinkissä lupasin. 

Kun Puolustusvoimat siirtyi tieteellisesti kehitettyyn erittäin tehokkaaseen M05-maastokuvioperheeseen, huomattiin käytössä, että itse kuvio toimii erinomaisesti, mutta kuvio usein peittyy yksiväristen suoja- ja varusteliivien alle. Näiden kuitenkin ollessa vihreitä tämä haaste ei ole täysin mahdoton kesällä – vaikkakin talvella ongelma on suuri. Edellisessä vinkissä tästä puhuttiinkin. Se toinen ja pahempi henkilön jo kaukaa paljastava tekijä on yksivärinen ja säännöllisen muotoinen möhkäle kaiken naamioinnin päällä, kuin huomioliivi. Nimittäin ase.

Ase on tietysti sen muotoinen, että silmä tunnistaa sen muodon helposti. Ihmissilmän kyvystä tunnistaa tuttuja muotoja puhuttiin jo kasvojen naamiointia käsitelleessä osassa.

Kuvassa M4 Carbine keraamisella pinnoiteella paistaa hangessa, vaikka ei musta olekaan.

Kuvassa Arsenal SAR M1 Mod vinyylisellä aseen pinnoittamiseen tarkoitetulla naamiopinnoitteella. Vaikka pinnoite rikkoo muotoa, on kontrasti lumeen väärä.

Puhdasta mustaa ei oikeastaan olekaan luonnossa. M05-väripaletinkin ”musta” on oikeasti ”hiilen harmaa”, ei musta. Tästä syystä Maavoimat aloitti tutkimuksen aseen pinnoittamisesta muulla värillä ja muilla metodeilla kuin perinteisellä muun muassa kotimaisessa rynnäkkökiväärissä käytetyllä fosfatoinnilla (passivoinnilla). Testien jälkeen päätettiin hankkia käytännön kokemusten saamiseksi erä 7.62 RK62M -mallia vihreällä keraamisella pinnoituksella (7.62 RK62M3). Kokemukset lienevät hyviä, sillä kuvien perusteella myös uudet M23-kiväärit näkyvät saaneen tuon saman pinnoitteen. Positiivisen kokemuksen pinnoitteista voin vahvistaa itse, sillä olen ollut erittäin tyytyväinen omaan Colt M4 Carbineeni, joka on jo muutaman vuoden palvellut samalla keraamisella pinnoitteella varustettuna erinomaisesti.

Asetta voidaan naamioida esimerkiksi erilaisilla naamiokankailla, -teipeillä ja -kääreillä. Jo talvisodassa tiedetään tarkka-ampujien käärineen M39 Ukko-Pekka -kiväärejä lumipukukankaaseen tai sideharsoon naamiointitarkoituksessa. Kankaiden ja sideharson käytöllä on kuitenkin talvioloissa muutama huono puoli. Kelien vaihdellessa, kankaan kastuessa ja jäätyessä aseen käsiteltävyys ja jopa toiminta voi heikentyä tai estyä. Vettynyt kangas alkaa myös helposti ruostuttaa allaan metallia nopeasti ja vaurioittaa aseen pintakäsittelyä. Jos kangasta käytetään, on sen syytä olla vettä imemätöntä kuten esimerkiksi talvinaamioverkkokangas. Myös kankaan IR-heijasteet kannattaa tarkastaa, jotta et vahingossa tee maastossa pimeällä loistavaa asetta naamioinnin sijaan!

M4 Carbine naamioituna naamiokääreellä ja täydennettynä kangasteipillä.

Arsenal SAR M1 MOD naamioituna kangasteipillä niin sanotulla tiikeritekniikalla.

Itse suosin kaupallisia naamiokääreitä sekä kangasteippiä. Kaupallisia naamiokääreitä on saatavilla monessa naamiokuviossa, myös talvinaamiovärissä. Ne on yleensä suunniteltu siten, että tarttuvat itseensä, mikä lisää käytettävyyttä, kun käärettä ei tarvitse erikseen kiinnittää millään aseeseen. Ne ovat myös nopeita ja helppoja kiinnittää. Usein nämä kääreet ovat myös monta kertaa käytettävää sorttia, mikä säästää kustannuksissa. Kangasteippinä käy joko erityinen maastokuvioitu naamioteippi, urheiluteippi tai eristysnauha. Näissä on usein hyvä IR-heijastekin jo valmiiksi. Yllä olevissa kuvissa olen käyttänyt kahta eri tekniikkaa aseen naamiointiin. Tärkeintähän on rikkoa muoto eli kaikkea ei tarvitse peittää.

Samat metodithan toimivat tietysti myös kesällä, ja mahdollisesti palamme tässä sarjassa vielä aseen naamioitiin kesällä, erityisesti tarkkuuskiväärien osalta kolmen eri kerroksen naamioinnin tekniikkaan.

PS. Ethän sinä tee pysyviä muutoksia jaettuun aseeseen? Vaikka aseen naamioimisen tärkeyttä erityisesti tarkka-ampuja- ja tiedustelutoiminnassa ei voi ylikorostaa, eivät Puolustusvoimien määräykset tällä hetkellä salli jaettujen aseiden omatoimista maalausta naamiointina. Sen sijaan monella muulla tavalla aseen naamoiminen on hyödyllistä ja sallittua. Omien aseiden osalta tähän tietenkään ei ole esteitä ja vinkkejäkin löytyy muun muassa Youtubesta. Suomeksi esimerkiksi tarkka-ampujakillan Tarkka-ampuja kanavalta. Muista myös maalien osalta oikea IR-heijastus!

 

Kirjoittajasta: Yleisesikuntamajuri, jolla on yli 20 vuotta jalkaväki-, panssari- ja panssarijalkaväkikokemusta niin koti- kun ulkomailtakin. Harrastaa crossfitiä ja sotilastarkka-ammuntaa sekä satunnaisesti SRA:ta. Sotilastarkka-ammunnassa hän on edustanut Puolustusvoimia niin kotimaan kuin ulkomaidenkin kilpailuissa, parhaimpina saavuuksinaan tarkka-ammunnan SM-kulta. Mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä edusta työnantajaa Puolustusvoimia.

Instagram: @mika_maenpaa

Twitter: @MMaenpaa1