• Puolustusvoimat
  • Kalusto

”Ne ovat kovia päätöksiä” – Suomi irti Ottawan sopimuksesta, puolustusmenot kolmeen prosenttiin

Erityisesti Maavoimien kalustohankintoihin aiotaan panostaa lisää lähivuosina.

Wikimedia Commons

Ottawan sopimusta on perusteltu miinoilla, jotka voivat koitua siviilien kohtaloksi. Kuvassa entisen Jugoslavian aikainen PMA-3-jalkaväkimiina.

Suomi irtautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta. Asiasta ilmoitti erillisessä hallituksen tiedotustilaisuudessa pääministeri Petteri Orpo (kok.)

– TP-utvan linjauksen mukaisesti me esitämme, että Suomi käynnistää valmistelut jalkaväkimiinat kieltävän Ottawan sopimuksen irtisanomiseksi.  Esitys perustuu sotilaalliseen neuvoon ja harkintaan. Haluan tässä yhteydessä korostaa, että Suomella ja suomalaisilla ei ole hätää. Suomessa on turvallista. Näillä ratkaisuilla me varmistamme, että Suomen puolustus on kunnossa myös tulevina vuosina, Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa.

Aiemmin maaliskuussa Puola sekä kaikki Baltian maat ilmoittivat irtautuvansa sopimuksesta muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen vedoten. Yhteensä Ottawan sopimuksen on ratifioinut kaikkiaan 165 valtiota. Suomi liittyi sopimukseen vuonna 2012 vilkkaan julkisen keskustelun myötä.

Samassa tilaisuudessa hallitus ilmoitti päätöksestä kasvattaa puolustusmenoja kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2029 mennessä. Samalla pääministeri Orpo sanoi Suomen myös käynnistävän Maavoimien uudistamisen.

– Puolustuksen menot nostetaan kolmeen prosenttiin ja Suomi palauttaa jalkaväkimiinat Suomen puolustusjärjestelmään. Ne ovat kovia päätöksiä, ne ovat tarpeellisia, puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) summasi.

– Tänään päätetty linjaus puolustusmenojen kasvattamisesta kolmeen prosenttiin suhteessa bkt:hen vuoteen 2029 mennessä on mittaluokaltaan ennennäkemätön panostus isänmaamme turvallisuuden eteen. Rahallisesti puhumme noin kolmen miljardin euron lisäyksestä puolustushallinnon rahoitukseen vuoteen 2029 mennessä, valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) totesi.

Lisäresursseja aiotaan kohdentaa erityisesti Maavoimien kalustohankintoihin.

– Tämän menotason osalta me pääsemme vauhdittamaan nopeasti maapuolustuksen uudistamista merkittävillä ja isoilla kalustohankinnoilla, mutta sen lisäksi toiminnan volyymia laajennetaan merkittävästi, Häkkänen sanoi.