• Kalusto

Painoliivistä lisähaastetta lenkille – testissä 5.11 Tactical Tactec Plate Carrier

Plate carrier sopii reserviläisen treeneihin tuomaan lisävastusta.

Heli Kunnas

Painolevyillä varustettu taktinen liivi antaa mukavaa lisävastusta niin lihaskuntojumppaan kuin perus juoksulenkeillekin.

Viime vuosina crossfit- ja muissa jumppaporukoissa käytetyt painoliivit tai plate carrierit ovat hiippailleet myös kunnostaan huolehtivien reserviläisten varusvarastoihin. Yleinen hypetys ja kohdalle osunut tarjous innostivat myös allekirjoittaneen tekemään tilauksen Konalassa toimivasta 5.11 Tactical Finland -myymälästä, joka on erikoistunut nimensäkin mukaisesti taktisiin varusteisiin ja vaatteisiin. Valikoimaa löytyy aina puuvillateepaidoista asehihnoihin ja polvisuojiin, moraalipatcheista treenikenkiin.

Yksi suosituimmista 5.11:n myymistä tuotteista lienevät kuitenkin plate carrierit, ja tässä artikkelissa tarkemmassa käpistelyssä on 5.11 Tactical Tactec Plate Carrier aina yhtä puhuttelevassa Ranger Green -värissä. Myyntitekstin perusteella kyseessä on mahdollisimman kevyeksi ja istuvaksi suunniteltu liivi, joka säilyttää korkean suorituskykynsä olipa kyse sitten CrossFit -treenistä tai työtehtävistä. Se on yhteensopiva M- ja L-kokoisten ballististen suojalevyjen kanssa (niitä työtehtäviä varten) sekä jumppapirkkojen ja -pertsojen suosimien Rogue-painolevyjen kanssa, mutta omaani hankin samaisesta liikkeestä parin 2,608 kg (5,75 lbs) painolevyjä. Toinen levyistä on muotoiltu istumaan paremmin liivin etuosaan rintapanssariksi. Näillä levyillä liivin painoksi tulee kuutisen kiloa.

Omani kuuluu perusressureenien lisämausteosastoon, mutta voi pojat, onpa siitä ollut iloa. Olen käyttänyt painoliiviäni lähinnä kävely- tai juoksulenkkien lisävastuksena sekä pikkuhiljaa ruvennut tuomaan myös kokovartalojumppaa mukaan liivihassutteluihin. Tätä artikkelia varten pidimme vastaavan liivin omistavan upseerisiskoni kanssa kolmen vartin treenit, joihin kuului kahvakuulan kanssa kävelyä, kuulan heilautuksia, burpeet ja boksihypyt, erittäin tekniseksi suoritukseksi havaitsemani turkkilainen ylösnousu kahvakuulan kanssa, korokkeelle nousu käsipainojen kanssa sekä luonnollisestikin juoksuintervallit.

Liivi on helppo säätää itselleen sopivaksi. Pukeminen ja riisuminen sekä liivin kiristäminen ja löysentäminen on tehty nopeaksi ja vaivattomaksi. Onnistuu myös vauhdissa. Kuva: Susanna Takamaa

Päivä oli kaunis ja lämpötilakin noin 24 astetta varjossa, kun marssimme kuuliemme ja liiviemme kera yleiselle ja varsin suositulle uimarannalle ottamaan tyypit.

Liivi on hyvä ottaa ensimmäisellä kerralla auki ja katsoa, miten se toimii. Samalla pystyy melko vaivattomasti säätämään istuvuuden omalle keholleen sopivaksi. Purkamiseen ja kasaamiseen löytyy 5.11:n sivujen kautta erinomainen ja yksinkertainen ohjevideo. Sen jälkeen säätöjä ei hirveämmin tarvitsekaan tehdä paitsi kausiluontoisesti lisävaatekertojen tai eksponentiaalisesti kasvaneiden lihasten vuoksi – omani on pysynyt käytännössä niissä asetuksissa, joihin sen ensimmäisellä purkukerralla asetin.

Liivi on helppo tarvittaessa purkaa avaamalla vain yksi tarra liivin etuosasta ja kiskaisemalla koko komeuden selkäranka eli kaapeli irti liivistä. Badabing! Kaapelin takaisinpujottelu vaatii hieman enemmän, mutta ei sekään putoa rakettitieteen puolelle. Kun liivi on mitoitettu käyttäjälleen sopivaksi, sen pukeminen ja riisuminen on lapsellisen helppoa, ja siksi kaikki syyt olla käyttämättä liiviä omissa treeneissään ovat enemmän tai vähemmän tekosyitä.

Liivin sivulla olevat hengittävät paneelit kiinnittyvät etuläpän alle velcroon, jonka jälkeen läppä lasketaan paneelien päälle ja kiinnitetään vielä tarranauhoilla liivin vartalonpuoleiselle pinnalle. Olen testannut liivin kiristämistä ja löysentämistä lenkillä sekä juoksusta että kävelystä, ja molemmissa vauhdeissa istuvuuteen on mahdollista vaikuttaa melko vaivattomasti. Etuläppä auki ja sivupaneelit yksi kerrallaan auki, kiristys tai löyhennys ja takaisin kiinni. Koko etu- sekä takapaneeli ovat kanavoitua tarrapintaa, johon voi kiinnittää kätevästi vaikkapa kaikki mahdolliset marssimerkit tai jotain hyödyllistä, kuten M.O.L.L.E.-taskun avaimille, puhelimelle ja välipalapatukalle, miksei vaikka juomarakon pidempiä matkoja varten. 

5.11:n omista valikoimista löytyy kolmen kokoisia painolevyjä plate carrieriin. Vartalossa kiinni olevan painon lisäksi kannattaa kokeilla mm. kahvakuulatreeniä liivien kera. Kuva: Susanna Takamaa

Kävellessä, juostessa ja hyppiessä liivi pysyy mukavan napakasti paikallaan eikä kunnolla kiristettynä ja oikein käyttäjälleen säädettynä pääse merkittävästi hölskymään. Kahvakuulaa heilauttaessa jumppaajan kapea rintakehä aiheutti sen, että liivin reunat alkoivat tehdä jälkeä hauiksen sivuille. Tähän ensiapuna voisi tietenkin tarjota pitkähihaista treenipaitaa tai kovempaa yläkroppatreeniä niin, että rintakehä levenee. Toisaalta mikä se sellainen treeni on, jossa ei ruhjeita synny? Huomionarvoista on myös se, että liivin alareuna helposti aiheuttaa treenipaitoihin kulumaa. Ilman paitaa en ole painoliiviä käyttänyt, mutta olen nähnyt isojen poikien tekevän niinkin. Sisäpinnaltaan liivi on melko mukavasti pehmustettu ja sivut mahdollistavat jonkinmoisen tuulettumisen, mutta rinta- ja selkäpanssareiden läpi on turha kuvitella ilman kulkevan. Tai minkään.

Perusjuoksulenkeillä olen välillä kaivannut lisää painoa ja haaveillut painavammista levyistä näiden 2,6 kilon levyjen oheen, mutta boksille hyppiessä tai burpeita harrastellessa tämä massa riitti varsin hyvin. Jos lompakko antaa myöten, niin suosittelen ottamaan kaksi erikokoista levypainosettiä ja yhdistelemään eri treeneihin eripainoisia levyjä. Punnerrukset sujuvat liivin kanssa vallan mainiosti, eikä leuanvetokaan ole teoriassa homma eikä mikään, mutta istumaan nousuja näillä oli ainakin minun ja upseerisiskon mielestä vaikea suorittaa.

Omalle vaatimattomalle treenilleni plate carrier on ollut mainio lisä, enkä ole katunut sen hankkimista. Hinta on kertaluontoiseksi ostokseksi hieman suolainen, ja tästä syystä lisäpainot ovat jääneet hankkimatta, mutta ainahan summan voi jyvittää yhteisille suoritetuille kilometreille.

Sitten vain moraalimerkit rinnuksiin ja ylpeästi baanalle, tämä päällä saa nimittäin urbaanissa lenkkiympäristössä katseita.

 

5.11 Tactical Tactec Plate Carrier
Valmistaja: 5.11 / One size (vakiokokoinen cummerbund mahtuu ympärysmitaltaan ilman laajennusta 132 cm vyötärölle ja täysin laajennettuna aina 145 cm vyötärölle) / 7 eri värivaihtoehtoa / Yhteensopiva Rogue ja SAPI -levyjen kanssa / hinta 199,95€. Painolevyt myydään erikseen, alkaen 49,95€.


Lue seuraavaksi

  • Kalusto

Testissä: 5.11 Rush72 2.0 Backpack – Marssijan luottokaveri

Rush72 2.0 Backpack 55 L palveli hyvin niin marssitapahtumassa kuin kertausharjoituksessakin.