• Kalusto

Patrouille de France ja HX-hävittäjäkandidaatit lentävät perjantaina Kaivopuistossa

Kaivari 21 järjestetään ilmaistapahtumana Helsingin edustalla.

Tero Tuominen

Kaivari 21 -maanäyttelyssä voi tutustua muun muassa HX-hävittäjäkisassa olevien lentokonevalmistajien näyttelytiloihin. Kuva vuoden 2017 tapahtumasta.

Alkaneen viikon perjantaina 6. elokuuta järjestetään Helsingin Kaivopuistossa suuri Kaivari 21 -lentonäytös. Päätähdeksi saapuu Ranskan ilmavoimien Patrouille de France -taitolentoryhmä. Se edustaa alallaan maailman ehdotonta huippua. Ryhmä lentää kahdeksalla Alpha Jet -suihkuharjoituskoneella trikolorin väristen savujen tehostamana.

Suomen Ilmailuliiton järjestämän lentonäytöksen on osaltaan mahdollistanut Ilmavoimien Hornetit korvaavan HX-hankkeen viivästyminen koronan takia. Alun perinhän päätös uudesta koneesta piti julkistaa jo viime keväänä. Nyt pitkittynyt evaluointi on pitänyt yllä hävittäjävalmistajien kiinnostusta Suomeen ja kaikki ne ovatkin laajasti mukana Kaivopuistossa näytteilleasettajina.

Kaivari 21 järjestetään ilmaistapahtumana aivan pääkaupungin edustalla vuoden 2017 Suomi 100 -lentonäytöksen tavoin. Sen arvioitiin tuolloin olleen maamme kaikkien aikojen suurin yleisötapahtuma. Yli 100 000 katsojaa seurasi lentotoimintaa kaupungin rannoilta ja veneistä.

Alun perin Kaivari 21 -näytöksen piti olla jo kesäkuun 11. päivä, mutta se siirrettiin koronatilanteen vuoksi elokuulle. Viime vuonna Kauhavan lentonäytös pystyttiin järjestämään elokuussa ilman ongelmia, koska epidemia laantui tauolle kesän ajaksi.

Nyt koronan deltavariantti on vienyt heinäkuun lopussa tartuntaluvut huimaan nousuun, rajusti viime kesästä poiketen. Sairaalassa ja tehohoidossa olevien määrät eivät ole kuitenkaan seuranneet tätä kasvua ja samaan aikaan rokotekattavuus paranee jatkuvasti.

Näytöksen järjestäjät olivatkin viikonloppua varmoja, että tapahtuma pystytään järjestämään perjantaina koronaturvallisesti. Tarjolla on maskeja sekä jopa rokotuspiste – siitä tosin ei ole apua osallistujille vielä tapahtuman aikana.

Kannattaa kuitenkin seurata järjestäjän nettisivuja kaivari21.fi sen varalta, että koronatilanteessa tulee yllätyskäänteitä.

Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue esittelee toimintaansa Helsingin edustalla. Kuvassa Super Puma nousemassa Suomenlinnan edustalla olevan ulkovartiolaiva Turvan kopterikannelta. Kuva Tero Tuominen

Varsinainen lentonäytös järjestetään perjantaina 6. elokuuta kello 16–21. Esityslinja on merialueen päällä Kaivopuiston edustalla suunnilleen itä–länsi-suunnassa. Tarkka lento-ohjelma löytyy tämän artikkelin lopusta. Se saattaa vielä elää ja senkin takia kannattaa seurata järjestäjän nettisivua mahdollisten muutosten varalta.

HX-hävittäjäehdokkaista ilmassa nähdään ensimmäisenä Saab Gripen E. Kyseessä on upouuden hävittäjäversion ensimmäinen varsinainen esityslento. Patrouille de Francen jälkeen esiintyy Ranskan tarjokas Suomelle Dassault Rafale.

Seuraavana HX-koneena nähdään Eurofighter Typhoon FGR.4 Englannin Royal Air Forcen väreissä. Kattauksen päättää Lockheed Martin F-35A Lightning II, joka saapuu tuomaan NATO:n Baltic Air Policing-päivystyksen tervehdyksen Viron Ämarin tukikohdasta. Kyseessä ei ole taitolentoesitys vaan ohilento koneella, joka on Italian ilmavoimien operationaalisessa käytössä.

Boeing F/A-18E/F Super Hornet -hävittäjää esitellään vain maanäyttelyssä. HX-ehdokkaiden ohella Kaivopuistossa voi nähdä kotimaisen ilmailun kermaa.

Ilmavoimat tuo paikalle aina näyttävän F/A-18 Hornet -soolonsa sekä neljällä BAE Systems Hawk – suihkuharjoituskoneella esiintyvän Midnight Hawks -taitolentoryhmän. Maavoimien ilmailua edustaa Utin jääkärirykmentin Helikopteripataljoonan NH90-kuljetushelikopteri. Myös Saksan maavoimien NH90 nähdään taivaalla.

Omassa elementissään merialueen yllä lentävät Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivueen Dornier Do-228 -valvontakone sekä Airbus Helicopters H215 Super Puma -meripelastushelikopteri. Myös Suomenlahden merivartioston Raumalla rakennettu ulkovartiolaiva Turva on tarkkailemassa tilannetta Kaivopuiston edustalla.

Sotilas- ja viranomaiskaluston ohella luvassa on myös siviilikoneita alkaen Airveteranin legendaarisesta DC-3-matkustajakoneesta Suomen Ilmailuopiston Embraer Phenom -business jettiin.

Lämpöhakuisten ohjusten harhauttamiseen tarkoitettujen soihtuheitteiden käyttö esityslennolla tuottaa komeita efektejä. Tässä Utin Jääkärirykmentin Helikopteripataltjoonan NH90-kuljetuskopteri tyhjentää soihtuvarastonsa Kaivopuiston edustalla 2017. Kuva Tero Tuominen

Kaivari 21 -näytöksen pääesiintyjä on Ranskan ilmavoimien Patrouille de France -osastotaitolentoryhmä. Kuvassa vuoden 2017 Suomi 100 -lentonäytöksessä samassa tehtävässä ollut Englannin Royal Air Forcen Red Arrows -ryhmä Suomen lipun värisine savuineen. Kuva Tero Tuominen

Kaivari 21 -tapahtuman maanäyttely sijaitsee Kaivopuiston eteläosissa. Se on avoinna perjantaina kello 10–22 ja lauantaina kello 10–18. Luvassa on laaja kattaus ilmailua eri alueilta.

HX-hankkeeseen osallistuvilla hävittäjävalmistajilla on jokaisella oma chalet-osastonsa. Aiempien vuosien kokemusten perusteella niihin on satsattu melkoisesti. Ainakin F-35A, Eurofighter ja Gripen E -koneista on nähtävänä myös aidon kokoiset ja oloiset mallit eli maketit.

Lisäksi maanäyttelyssä on tietysti järjestäjän Suomen Ilmailuliiton osasto, jossa esitellään erilaisia harrasteilmailun lajeja. 

Ilmavoimien HX-hankkeeseen osallistuvista viidestä hävittäjästä nähdään ilmassa Helsingin edustalla peräti neljä. Tässä kolme edellisen sukupolven Saab JAS 39 C Gripen -konetta ohilennolla 2017. Nyt lentää uusi Gripen E. Kuva Tero Tuominen

Koronatilanteen takia hengityssuojaimen käyttö on enemmän kuin suositeltavaa, mikäli katsojia kertyy lähekkäin. Sotilassuihkukoneiden äänitasot ovat niin kovia, että kuulosuojainten käyttö on lähes pakollista. Erityisesti lasten kuulon suojauksesta on huolehdittava.

Koska yleisö jakaantuu todella laajalle alueelle, Kaivari  21 -selostus on kuultavissa radiossa taajuudella 105.8 MHz. Kannattaa ottaa ”oikea” radiovastaanotin mukaan, sillä suuren yleisömassan vuoksi nettiyhteydet saattavat takkuilla.

Kaivopuiston edustan merialuetta suljetaan näytöksen turvatoimien takia. Veneillä saapuville katsojille on kuitenkin varattu omat alueensa. Tarkat kartat löytyvät osoitteesta kaivari21.fi.

Ja mikäli ei ole mahdollisuutta tulla itse paikan päälle Kaivopuistoon, ainakin Ilta-Sanomat ja Yle Areena lähettävät näytöksen suorana nettistriimeinä.

Lauantai 7. elokuuta on näytöksen varapäivä, mikäli perjantaina ei voida lentää sään takia.

Suomi 100 -lentonäytös vuonna 2017 veti Helsingin rannoille arvion mukaan jopa yli 100 000 ihmistä. Koska alue on laaja, pahoja ruuhkia ei ollut. Kuva Suomen Ilmailumuseo / Tuomas Pietinen

Kaivari 21 lento-ohjelma 

16:00 DC-3 ja Arctic Eagles – ohilento
16:07 Arctic Eagles -taitolentoryhmä
16:19 VL Viima, ohjaaja Sami Saikkonen
16:31 Jak-11, ohjaaja Phil Lawton
16:40 Extra 330LX, ohjaaja Harri Kanto
16:50 Dornier Do 228, Rajavartiolaitos
17:02 H215 Super Puma, Rajavartiolaitos
17:14 EMB Phenom, Suomen Ilmailuopisto
17:26 SNJ-3 Texan, ohjaaja Petteri Tarma
17:38 Woikoski Safirs -osastolentoryhmä
17:50 Saab B 17, ohjaaja Johan Sjöstrand, SAAB
18:02 Saab Gripen E, ohjaaja André Brännström, SAAB
18:14 Patrouille de France, Ranskan Ilma- ja Avaruusvoimat
18:51 Dassault Rafale, Ranskan Ilma- ja Avaruusvoimat, ohjaaja Captain Jérôme Thoule
19:03 NH90, Saksan maavoimat HEER
19:15 BAE Hawk MK 51, Ilmavoimat, ohjaaja kapteeni Sampsa Kaikkonen
19:27 Eurofighter Typhoon FGR.4, Britannian kuninkaalliset ilmavoimat, ohjaaja Flight Lieutenant James Sainty
19 :39 Eurofighter Typhoonit, Britannian ja Saksan ilmavoimien ohilento
19 :48 NH90, Maavoimien ilmailu
20:00 Saab Gripen C, Ruotsin Ilmavoimat, ohjaaja Major Peter Fällen
20:12 F-35A-ohilento, Italian Ilmavoimat
20:24 F/A-18C Hornet, Ilmavoimat, ohjaaja kapteeni Anssi Nieminen
20:36 Midnight Hawks, Ilmavoimat

Muutokset mahdollisia, seuraa kaivari21.fi