• Kalusto
  • Puolustusvoimat

Pimeätaistelukyky paranee uudella laitteistohankinnalla

Kotimaiset varusteet takaavat huoltovarmuutta ja turvaavat kriisiajan suorituskykyä.

Puolustusministeriö

Puolustusvoimat hankkii pimeätaisteluvälineitä ja maalinpaikannuslaitteita suomalaiselta Senop oy:lta. "On merkillepantavaa, että kotimaassa on tällaista korkean teknologian osaamista", jalkaväen tarkastaja eversti Rainer Peltoniemi toteaa.

Jalkaväen taistelijoiden pimeätaistelu- ja maalinpaikannuskyky paranee, kun Puolustusvoimat tiedotti tiistaina hankkivansa pimeätaisteluvälineitä ja maalinpaikannuslaitteita kotimaiselta Senop oy:ltä.

Hankintaan kuuluu ensimmäisessä vaiheessa taistelijan kypäräkiinnitteisiä valonvahvistimia ja kranaatinheitinkomppanioiden maalinpaikannuslaitteita. Sopimukseen sisältyy myös lisähankintavaraus asekiinnitteisten lasertähtäimien hankinnasta.

Jalkaväen tarkastaja, eversti Rainer Peltoniemi Maavoimien esikunnasta kertoo, että uuden sukupolven laitteet ovat suorituskyvyltään maailman huipputasoa.

– Hankkeen myötä pimeätaistelukyky nousee kokonaan uudelle tasolle. Laitteet mahdollistavat jalkaväen kärkiyksiköiden liikkuvat taistelut kaikissa näkyvyysolosuhteissa, hän toteaa.

Taistelijan valonvahvistin on kevyt ja pienikokoinen pimeänäkölaite. Se kiinnitetään taistelijan kypärään ja mahdollistaa yhdessä rynnäkkökiväärin punapistetähtäimen sekä uuden lasertähtäimen kanssa liikkuvan taistelutoiminnan kaikissa valaistusolosuhteissa. 

Maalinpaikannuslaite on tarkoitettu maalien paikantamiseen ja tulenjohtamiseen. Laite ohjelmistoineen mahdollistaa satelliittipaikannuksesta riippumattomat mittaukset sekä aiempaa nopeamman ja tarkemman maalin paikantamisen olosuhteista tai vuorokauden ajasta riippumatta.

Tuotteet otetaan käyttöön vuodesta 2022 alkaen. Nyt tehtävän hankinnan arvonlisäverollinen kokonaisarvo on yli 13 miljoonaa euroa.

– On myös merkillepantavaa, että kotimaassa on tällaista korkean teknologian osaamista, joka takaa huoltovarmuutta ja turvaa kriisiajan suorituskykyä. Hankittavaan kokonaisjärjestelmään kohdistuu myös kansainvälistä mielenkiintoa, Peltoniemi arvioi.

Pimeänäkölaitteet tulevat hänen mukaansa varmasti tutuiksi myös reservin harjoituksissa.

– Yksi keskeinen tulevaisuuden koulutusmuoto on ilman muuta pimeällä taisteleminen, koska uudet välineet vaikuttavat taistelutekniikkaan ja taktiikkaan.

2010-luku on ollut Maavoimien kehityksen vuosikymmen

Puolustusvoimat tiedotti myös tällä viikolla, että taistelijoiden panssarintorjuntakykyä vahvistetaan 66 KES 12 -kertasinkojen ja niiden harjoitusaseiden hankinnalla.

Kevyt kertasinko on taistelijan perusase, joka on tarkoitettu erityisesti kevyitä panssariajoneuvoja vastaan. Hankittavassa kertasingossa on edeltäjäänsä (66 KES 88) merkittävästi parempi läpäisy ja käytettävyys. Siihen on mahdollista yhdistää pimeätähtäin ja esimerkiksi lasertähtäin.

– Kevyt kertasinko on yksinkertainen, varmatoiminen ja tehokas panssarintorjunta-ase. Tällä hankinnalla turvataan kaikkien joukkojen nykyistä vahvempi panssarintorjuntakyky, Peltoniemi tiivistää.

Peltoniemi luonnehtii, että käynnissä on ollut vahva Maavoimien kehittämisen vuosikymmen, jossa jalkaväessä on ollut monia suorituskykyä parantavia hankkeita. Näitä ovat olleet esimerkiksi Leopard LEO2A6 -taistelupanssarivaunukaluston hankinta, BMP-rynnäkköpanssarivaunukaluston modernisointi, NLAW-panssarintorjuntaohjushankinnat, rynnäkkökiväärin modernisointi sekä taistelijan varustuksen uusimien. Merkittäviä parannuksia on vielä luvassa.

– Suunnittelupöydällä on useampia hankkeita, jotka liittyvät taistelijan varustukseen ja jotka parantavat tulivoimaa, suojaa ja liikkuvuutta.

Peltoniemi sanoo, että Maavoimat on pystynyt samanaikaisesti sekä ylläpitämään suorituskykyä että suunnittelemaan tulevaisuutta.

– Kehityksen suuntalinjoja on selvitetty aina 2030-luvulle saakka. Pyrimme kehittämään kalustoamme, taistelutekniikkaa ja taktiikkaa kentän vaatimusten mukaisesti.