• Kalusto

Poliisin erikoisjoukko Karhu harvinaisella videolla

50-vuotista taivaltaan juhliva valmiusyksikkö vaatii jäseniltään paljon sekä fyysisesti että henkisesti.

Tuomas Kaarkoski

Karhuryhmä tekee useasti yhteistyötä myös Puolustusvoimien kanssa. Kuvassa poliisin erikoisjoukko laskeutuu NH90-helikopterista osana Uusimaa17-harjoitusta.

Julkisuudessa harvoin oleva poliisin valtakunnallinen valmiusyksikkö Karhu on julkaissut Twitterissä harvinaisen Combat cameran kuvaaman videon, jossa näytetään toukokuussa 50 vuotta täyttäneen erikoisjoukon toimintaa (Video on katsottavissa artikkelin lopussa).

Poliisin mukaan myös Karhun toiminnassa näkyy tällä hetkellä Ukrainan sodan ja Venäjän toiminnan vaikutukset. Vaikutukset peilautuvat erityisesti varautumiseen ja harjoitteluun.

–  Valmiusyksikköä voidaan käyttää poliisin, Puolustusvoimien tai Rajavartiolaitoksen johtamissa tehtävissä normaali- ja poikkeusoloissa. Harjoittelemme jatkuvasti yhteistyötä Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen kanssa, kertoo valmiusyksikköä johtava ylikomisario Juha Hietala poliisin verkkosivuilla.

Yhteistyö eri viranomaisten välillä on tiivistä ja valmiusyksikkö liikkuukin monesti Puolustusvoimien tai Rajavartiolaitoksen helikoptereilla.

Karhuryhmä toimii koko Suomen alueella, mutta se on sijoitettu Helsingin poliisilaitokselle. 

– Toimimme aina tilannetta johtavan poliisiyksikön alaisuudessa ja suoritamme meille annetun tehtävän. Meidän tyypillisin tehtävämme on vakavasta rikoksesta epäillyn ja mahdollisesti vaarallisen henkilön kiinniotto, jatkaa Hietala.

Reserviläisen haastattelussa vuosia Karhussa työskennellyt Harri Gustafsberg toteaa valmiusyksikössä toimimisen vaativan erinomaisen fyysisen kunnon lisäksi myös vahvaa henkistä puolta. 

– Jos haluaa pärjätä Karhussa, on oltava kyky ratkoa ongelmia nopeasti paineen alla, on pystyttävä sietämään stressiä ja epävarmuutta, oltava yhteistyökykyinen ja tietysti fyysisesti hyvässä kunnossa, Gustafsberg kertoo.

Poliisin mukaan tyypillinen valmiusyksikköön valittu henkilö on noin 30-vuotias urheilullinen mies, joka on työskennellyt poliisina muutaman vuoden. 

– Henkilöstömme on erityisen motivoitunutta ja sitoutunutta. Fyysisestä työstä huolimatta yksikössä toimivien henkilöiden psyykkiset ominaisuudet ovat avain siihen, kuinka hyvin tehtävistä suoriudutaan. Rekrytointi on yksi vahvuuksistamme ja se mukailee muiden eurooppalaisten erikoisyksiköiden hakuprosessia, Hietala sanoo.

Karhuun ei haeta joka vuosi uusia poliiseita. Muutaman vuoden välein tapahtuvassa prosessissa poliisi lähettävät ensin hakupaperit yksikköön, jonka jälkeen sopivat henkilöt valitaan vielä erillisiin fyysisiin ja psyykkisiin testeihin sekä haastatteluihin.

Lue lisää aiheesta:

  • Kalusto

Erikoisyksiköissä ollaan ylpeitä omasta tekemisestä, mutta vaarana on voittamattomuuden illuusio, Karhussa pitkään työskennellyt Harri Gustafsberg sanoo