• Puolustusvoimat

Puolet Suomen kasarmeista peruskorjattu 2000-luvulla

Parhaillaan työt ovat käynnissä 15 prosentissa majoitusrakennuksista ja kaikki on tarkoitus saada kuntoon 2020-luvun aikana.

Tero Tuominen

Panssariprikaatin kasarmi 125 on yksi viime vuosina peruskorjatuista. Tältä näyttää rakennuksen tuvassa remontin jälkeen. Perusilme ei ole paljoa muuttunut, mutta katossa kulkee sisäilman laatua parantava ilmastointiputki.

Puolustusvoimien tilojen hallinta siirrettiin Senaattikiinteistöt-liikelaitokselle vuonna 2003. Vuoden 2021 alussa siitä erotettiin omaksi tytärliikelaitoksekseen Puolustuskiinteistöt. Sen kirjoissa on 5 900 rakennusta, joista noin 80 on kasarmeja (vanhin niistä on rakennettu 1880-luvulla, uusin valmistui Rissalaan keväällä 2022).

Bruttopinta-alaa rakennuksissa on yhteensä noin kolme miljoonaa neliömetriä. Lisänä on 3 100 rakennelmaa, jotka ovat esimerkiksi siltoja, mastoja tai vastaavia.

Puolustusvoimien kasarmeista on jo puolet peruskorjattu 2000-luvulla. Parhaillaan työt ovat käynnissä 15 prosentissa majoitusrakennuksista ja kaikki on tarkoitus saada kuntoon 2020-luvun aikana. Puolustuskiinteistöt investoi vuosittain rakennuskantaansa 94 miljoonaa euroa.

Käytössä on omia sisäilma-asiantuntijoita, jotka katsastavat kasarmit 3–5 vuoden välein. Tämä tarkoittaa noin 180 käyntiä vuodessa. Lisäksi kuunnellaan rakennusten käyttäjien mielipiteitä.

Lue myös

  • Puolustusvoimat

Kasarmi 125 korjaa – toimikaa!

Kasarmi on varusmiehen koti. Siksi sen on syytä olla kunnossa. Parolassa tuotiin Rakennus 125 nykyaikaan 14 miljoonaa maksaneella perusparannuksella. Reserviläinen tutustui tiloihin.