• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Reserviläistaitoja pidetään yllä myös korkeakouluissa – vierailimme turkulaisten opiskelijoiden pistoolivuorolla

Ampumista, marssimista, saunomista. Maanpuolustustyö ulottuu yliopistoihin asti. Reserviläinen kävi tutustumassa opiskelijareserviläisten toimintaan Turussa.

Santeri Saarinen

Turun Korkeakoulujen Reserviläisten puheenjohtaja Sebastian Penttinen kertoo tiistain pistoolivuorojen olevan toiminnan runko ja suosituimpia tapahtumia.

Ylioppilaslakki päähän, kurkkusalaatit niskaan, ainejärjestön haalarit jalkaan. Kun korkeakoulut alkavat syksyllä, saattaa kotiutunut kaivata jo takaisin kasarmielämään – vaikka sitä ei intissä uskoisi. Turun Kupittaalla on käynnistymässä Turun Korkeakoulujen Reserviläisten, TuKoResin, pistooliratavuoro ja radat ovat täynnä. Osa ampujista on kokeneempia, osa uudempia jäseniä. Puheenjohtaja Sebastian Penttinen on valvomassa ammuntaa ja kirjaamassa tulijoita ylös. Penttinen on ollut toiminnassa mukana kuutisen vuotta.

– Tiistain pistoolivuorot ovat toiminnan runko ja suosituimpia tapahtumia, hän aloittaa.

Viikoittain Kupittaalla järjestettävien pistooliammuntojen lisäksi muun toiminnan skaala on laaja, Penttilä kertoo:

– Isokaliiperivuoroja järjestetään Nuutissa, ja Puolustusvoimien radoilla Säkylässä sekä Raasissa päästään ampumaan esimerkiksi reserviläiskiväärivuoroja aina kun mahdollista.

Ampumaradoille on matkaa, joten usein turvaudutaan kimppakyyteihin. 

– Sen lisäksi järjestetään muun muassa SRA:ta, marssikoulutusta ja kuntosalivuoroja, Penttinen luettelee.

SRA:lla tarkoitetaan sovellettua reserviläisammuntaa, jonka suosio on kovassa kasvussa. Reserviläinen kertoi viime viikolla lajin harrastajien määrän tuplaantuneen vuoteen 2017 verrattuna.

TuKoRes pyrkii pitämään pistoolivuorojen maksut mahdollisimman maltillisina. Kymmenellä eurolla saa varusteet vuorolle lainaan.
Santeri Saarinen

Yksi suosittu aktiviteetti on myös TuKoResin järjestämä, usein kuntosalin päälle pidetty saunavuoro. Vaikka toiminnan ytimessä on nimenomaan reserviläistaitojen ylläpitäminen, kysymys on myös opiskelijoiden yhteisestä ajanvietosta hyvässä seurassa. 

Opiskelijoiden tiukat aikataulut ja tulojen pienuus vaikuttavat luonnollisesti toimintaan:

– Näiden säännöllisten tapahtumien lisäksi voidaan järjestää toimintaa myös aika spontaanisti. Esimerkiksi marssitoimikunta saattaa laittaa yhdistyksen Whatsapp-kanavaan kyselyä, että keitä kiinnostaa lähteä viikonloppuna metsämarssille, Penttinen kertoo.

Ampumaradan takana olevaan toimistoon ilmoittautuvat opiskelijareserviläiset antavat kirjauksen yhteydessä Penttiselle osallistumismaksuja. Hinnalla toimintaa ei ole pilattu, jos omat varusteet löytyvät.

– Tarkoituksena on pitää maksut niin maltillisina kuin mahdollista. Kympillä saa kaikki varusteet esimerkiksi pistoolivuorolle lainaan. Maksut laitetaan uudestaan kiertoon toiminnan pyörittämiseksi, Penttinen selostaa ja antaa vaihtorahat uudelle tulijalle.

Tietysti rahaa saa myös halutessaan palamaan, muistuttaa toiminnassa kohta kaksi vuotta mukana ollut Adam Brandys:

– Minimaalisella budjetilla pärjää, mutta jos haluaa sykkiä kunnolla ja investoida pitkään, niin saa jo ottaa leikettä pois leivän päältä, hän naurahtaa.

TuKoRes kuuluu Opiskelijain Reserviupseeripiiriin, johon kuuluu kymmenen jäsenjärjestöä suurimmista yliopistoista. Muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Vaasassa on omat jäsenjärjestönsä. Esimerkiksi Turussa asepalveluksen suorittaminen tai Reserviupseerikoulun käyminen ei ole ehtona, vaan kiinnostus maanpuolustustyöhön riittää. Myös eri yliopistojen jäsenjärjestöjen välistä toimintaa järjestetään ja lisäksi esimerkiksi TuKoResin kautta on osallistuttu vapaaehtoisiin kertausharjoituksiin.  

Radalla taulut on taas käyty paikkaamassa ja lippaat ovat täynnä. Pauke jatkuu Kupittaalla tänäkin tiistaina vielä muutaman tunnin ajan.