• Puolustusvoimat

RUK:n satavuotisjuhla siirtyy verkkoon koronan vuoksi

Juhlaa oli jo aiemmin siirretty vuodella eteenpäin. Juhlapäivä on kesäkuussa.

Paavo Airo

Haminaan suunniteltuun RUK:n satavuotisjuhlaan odotettiin alun perin tuhansia ihmisiä.

Reserviupseerikoulun satavuotisjuhla järjestetään koronapandemian vuoksi ilman suurta yleisöä ja laajaa kutsuvierasjoukkoa 12.6.2021. Reserviupseerit ja juhlasta kiinnostuneet voivat osallistua päivän juhlaan verkkolähetyksessä ja sosiaalisen median eri kanavissa.

Juhla oli jo aiemmin siirretty vuodella eteenpäin.

Reserviupseerikoulun johtaja, eversti Vesa Helminen sanoo luvassa olevan monenlaista sisältöä ainakin kello 9–15 välillä.

– Verkkototeutuksen avulla mahdollistamme satavuotisen reserviupseerien katkeamattoman ketjun osallistumisen juhlaan yhtenä joukkona, mutta paikallisesti koronaturvallisuus huomioiden. Uskomme, että niin kutsuttu RUK-henki välittyy myös tekniikan välityksellä, Helminen sanoo Maavoimien tiedotteessa. 

Suomen Reserviupseeriliiton järjestöpäällikkö Susanna Takamaa kertoo liiton kannustavan jäseniään viettämään juhlapäivää kesäkuussa silloinen koronatilanne huomioiden. Liitossa toivotaan, että kesäkuussa olisi mahdollista järjestää pienimuotoisia kokoontumisia juhlan teeman ympärille.

– Reserviupseeripiirejä ja -yhdistyksiä pyydetään ottamaan osaa yhteiseen seppeleenlaskuun sekä jos sellainen on mahdollista, järjestämään yhteistä livetaltioinnin seurantaa. Jos isommat kokoontumiset eivät ole mahdollisia, niin esimerkiksi kurssikaveriporukoissa voi kokoontua seuraamaan päivän ohjelmaa. Kaikki toki sen hetken linjauksia noudattaen, Takamaa sanoo.

Alun perin Haminaan suunniteltuun juhlaan olivat toivotettu tervetulleiksi kaikki reserviupseerikurssin suorittaneet suomalaiset, edustus virolaisista Suomessa koulutetuista reserviupseereista sekä valtionjohtoa ja muita kutsuvieraita. Koronan myötä tuhansien reserviupseerien kokoaminen Haminaan ei ole mahdollista.

– Juhlallisuuksien siirtäminen verkkoon on harmillinen, mutta olosuhteet huomioon ottaen tässä tilanteessa ainoa tapa juhlistaa satavuotiasta Reserviupseerikoulua. Toisaalta heille, jotka eivät etenkään kuntonsa puolesta olisi voineet osallistua juhlapäivään Haminassa, tämä verkkotapahtumaan siirtyminen mahdollistaa osallistumisen turvallisesti kotoa, Takamaa toteaa.

Lähetyksen tarkemmasta sisällöstä ja aikataulusta tiedotetaan keväällä RUK 100 -sivuilla osoitteessa maavoimat.fi/ruk-100.