• Kalusto

Slovakia ostaa Patrialta 76 panssaroitua 8×8-ajoneuvoa

Slovakia valitsi Patria AMVXP 8x8 -taisteluajoneuvon tarjouskilpailun voittajaksi maaliskuussa.

Patria

Slovakian puolustusministeriö valitsi Suomen ja Patria AMVXP 8x8 -taisteluajoneuvon BOV 8x8 -tarjouskilpailun voittajaksi.

Slovakia ostaa Patrialta 76 panssaroitua 8×8-ajoneuvoa. Slovakia, Suomi ja Patria allekirjoittivat sopimuksen kaupoista tiistaina puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) vieraillessa Bratislavassa. Slovakia oli valinnut maaliskuussa 2022 Patria AMVXP 8×8 -taisteluajoneuvon tarjouskilpailun voittajaksi.

– Uskon, että tämä hankinta nostaa puolustusmateriaaliyhteistyömme uudelle tasolle, Kaikkonen toteaa ministeriön tiedotteessa.

Samalla Suomi ja Slovakia sopivat yhteistyöstä, johon sisältyy muun muassa koulutus- ja harjoitusyhteistyötä. Bratislavassa allekirjoitettiin myös sopimus Patrian ja slovakialaisen Konstrukta Defencen teollisesta yhteistyöstä.

Hankintaan sisältyy kolmenlaisia ajoneuvojärjestelmän variantteja. Hankinnan taustalla on Slovakian ja Suomen vuonna 2017 käynnistämä tutkimus- ja tuotekehityshanke, jonka tuloksena syntyi prototyyppi nyt myytävälle ajoneuvolle.

Patria on viime aikoina toimittanut myös esimerkiksi Latvialle 6×6-ajoneuvoja, joita maa on tilannut yhteensä 200 kappaletta. Myös Suomi sai tänä vuonna ensimmäiset 6×6-ajoneuvonsa käyttöön.

Reserviläinen julkaisi hiljattain Patrian toimitusjohtajan Esa Rautalingon haastattelun. Rautalinko kuvaili haastattelussa suomalaisella puolustusteollisuudella olevan nyt hyvä mahdollisuus tehdä kauppoja ulkomaille.

– Suomella on nyt momentum Yhdysvaltoihin ja moneen muuhun läntiseen maahan. Me olemme otsikoissa puheenaiheena. Suomen maabrändi on jo loikannut nyt uudelle tasolle. Toivottavasti mahdollisimman moni suomalainen yritys tajuaa tämän. Nyt pitää takoa, Rautalinko sanoi.

Haastattelun voi lukea täältä.

Patrian omistavat Suomen valtio (50,1 %) ja norjalainen Kongsberg (49,9 %).

Lue seuraavaksi

  • Kalusto

Patria AMV – vaivihkaa vientimenestykseksi

Suomalainen Patria on onnistunut kehittämään AMV-pyöräpanssariajoneuvostaan taisteluissa testatun menestystuotteen. Niitä on käytössä jo seitsemässä maassa.