Suomalaisen pääosin reserviläisistä koostuneen joukon valmiusvuoro EU:n taisteluosastossa päättyi vuodenvaihteessa. Valmiusaika Saksan johtamassa taisteluosastossa kesti puoli vuotta. Suomalaiset muodostivat panssaritiedusteluosaston ja sen osana toimineen minilennokkiryhmän. Joukkoon kuului myös esikuntaupseereja sekä huollon kansallinen tukielementti. Suomalaisten kokonaisvahvuus oli noin 80 henkilöä.
Suomen ja Saksan lisäksi taisteluosastoon kuului joukkoja Ruotsista, Irlannista, Itävallasta, Tšekistä, Kroatiasta, Latviasta sekä Alankomaista.
Suomalainen joukko koulutettiin Säkylässä Porin prikaatissa. Sen oli tarkoitus osallistua viime keväänä EU:n taisteluosaston pääharjoitukseen Saksassa, mutta harjoitus peruuntui koronan vuoksi.
Valmiusaikana suomalaiset olivat viiden vuorokauden lähtövalmiudessa, mutta joukkoja ei käytetty vuonna 2020 kansainvälisissä tehtävissä. Suomi osallistui nyt seitsemännen kerran EU:n taisteluosastoon. Vuonna 2005 perustettuja taisteluosastoja ei ole käytetty operaatioihin, jotka voisivat olla esimerkiksi rauhanturvaamista tai katastrofityötä EU:n lähialueilla.
EU:n taisteluosasto (European Union Battle Group eli EUBG)
Perustettu vuonna 2005.
Vuodesta 2007 Euroopan unionilla on ollut vuosittain valmiudessa samaan aikaan kaksi taisteluosastoa.
Puoli vuotta kestävää valmiusvuoroa edeltää perusteellinen koulutus- ja valmistelujakso.
Suomalaisen joukon pääosa muodostettiin reserviläisistä, jotka allekirjoittivat valmiussitoumuksen.
EU:n taisteluosaston mahdollisia tehtäviä olisivat esimerkiksi kriisinhallinta ja katastrofityö EU:n lähialueilla. Osallistuminen taisteluosastoon ja joukkojen koulutus kehittää samalla muun muassa kansallista puolustusta sekä suomalaisten valmiutta kriisinhallintatehtäviin.
Lähteet: maavoimat.fi