• Kalusto

Tanska kasvattaa puolustusmenojaan – ”Varustaudumme, koska haluamme välttää sodan”, pääministeri Mette Frederiksen sanoo

Tanska ylittää tänä vuonna Naton tavoitteen puolustusmenojen vähintään kahden prosentin osuudesta bruttokansantuotteesta. Kutsunnat laajennetaan koskemaan myös naisia.

Nato

Tanska nostaa puolustusmenojaan ja jatkaa Ukrainan tukemista. Arkistokuvassa tanskalainen HDMS Triton ohittaa jäävuoren Grönlannin lähellä.

Tanska kasvattaa puolustusmenojaan ja laajentaa asevelvollisuuden koskemaan myös naisia. Naiset ovat jo pitkään voineet Tanskassa suorittaa vapaaehtoisen asepalveluksen. Uudistuksen myötä kaikki nuoret olisivat velvollisia osallistumaan kutsuntoihin, mutta palveluksen vuosittain suorittavien määrä kasvaisi vain muutamalla sadalla.

Tanskan hallitus esittää puolustusmenojen nostoa vuosina 2024–2028 noin 40,5 miljardilla Tanskan kruunulla eli yli 5 miljardilla eurolla. Noston myötä maa ylittää jo tänä vuonna Naton tavoitteen puolustusmenojen vähintään kahden prosentin osuudesta maan bruttokansantuotteesta. Menoista noin 600 miljoonaa euroa osoitetaan Ukrainan tukemiseen vuonna 2024.

– Emme varustaudu, koska haluamme sotaa. Varustaudumme, koska haluamme välttää sen, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen sanoi keskiviikkona uutistoimisto AP:n mukaan.

Tanska hankkii panssarivaunuja ja ajoneuvoja jalkaväelle. Myös ilmatorjuntaan ja merivoimien sukellusveneiden torjuntakykyyn satsataan.

Tanskan hallitus esittää myös varusmiespalveluksen pidentämistä nykyisestä neljästä kuukaudesta 11 kuukauteen. Noin 5 000 henkilöä suorittaisi palveluksen vuosittain, kun tähän mennessä määrä on ollut vuosittain noin 4 700.  

Ammattisotilaita Tanskalla on tällä hetkellä noin 9 000.

– Turvallisuustilanne Euroopassa on heikentynyt. Venäjä valmistautuu pitkään sotaan ja voi muodostaa potentiaalisen uhan Nato-maille tulevina vuosina. On tärkeää, että reagoimme nyt, yhdessä liittolaistemme kanssa. Siksi meidän täytyy investoida nopeasti olennaisiin suorituskykyihin, Tanskan puolustusministeri Troels Lund Poulsen sanoo ministeriön tiedotteessa.