• Historia

Televisiossa esitetty Naapurivisa tekee paluun Viron HUNT-sotaharjoituksessa

Reserviläiset kilpailevat tietokilpailussa kesällä. Viron Kaitseliitillä on ollut tapana järjestää turvallisuusalan edustajille tietokilpailuja.

Seppo Heinonen / Wikimedia Commons

Naapurivisan osallistujia vuonna 1966: Erkki Holvikivi, Timo T. Kaukonen, virolainen kysymysten laatija, toimittaja Vello Kallaste, Esko Kivikoski ja Keijo Virtamo.

Televisiossa vuosina 1966–1970 esitetty Suomen ja Viron yhteinen Naapurivisa-tietokilpailu tekee paluun hieman erikoisessa yhteydessä, sotaharjoituksessa. Tietokilpailu on osa Viron vapaaehtoisen maanpuolustusjärjestön Kaitseliitin HUNT 2020 -sotaharjoituksen oheisohjelmaa. 

5. kesäkuuta Suomen suurlähetystössä järjestettävässä kilpailussa on kuusi kolmehenkistä joukkuetta, kolme Suomesta ja kolme Virosta. Suomalaisten joukkueet muodostavat harjoitukseen osallistuvat reserviläiset, Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK ja Suomen suurlähetystö.

Viron Kaitseliitillä on tapana järjestää neljä kertaa vuodessa tietokilpailuja, joihin osallistuu muita turvallisuusalan edustajia kuten poliiseja. Tästä syntyi ajatus, että osana HUNT-harjoitusta voitaisiin palauttaa suomalaisten ja virolaisten yhteistä tietokilpailuperinnettä tuomalla Naapurivisa takaisin.

 

TV-ohjelma Naapurivisa oli Suomen Mainos-TV:n ja Eesti-TV:n yhteistuotanto. Se lopetettiin viiden tuotantokauden jälkeen vuonna 1970 Neuvostoliiton johdon vaikutuksesta.

Helsingin Sanomien ohjelmaa muistelevassa artikkelissa kerrottiin poliittisia kysymyksiä vältellyn tietoisesti. Kysymykset käsittelivät muun muassa teatteria, avaruutta, historiaa, urheilua ja maantiedettä. Tunnelmaa kuvailtiin ”hieman yya-henkisen jäyhäksi”.

HS kirjoittaa Naapurivisan taipaleen päättyneen lopulta siihen, että Moskova pelkäsi veljeskansojen suhteiden käyvän jo liian läheisiksi yhteistyön myötä.

Vuonna 1993, Viron itsenäistyttyä ja Neuvostoliiton hajottua, Mainos-TV ja Eesti Reklaami-TV tosin esittivät vielä yhden kaksiosaisen kilpailun, joka kuvattiin Tallinnassa. Tuolloin kysymykset käsittelivät Suomea ja Viroa.