• Kalusto

Testissä: Aku Selvatica Tactical Mid GTX – Pitoa riittää

Italialaisvalmistajan puolivartiset maiharit pureutuvat maahan erinomaisesti.

Tuomas Kaarkoski

Aku Selvatica Tactical Mid GTX:t ovat pienistä puutteistaan huolimatta erinomaiset kengät.

Italialainen Aku ei ehkä ole kenkävalmistajista tunnetuin ja maanpuolustusympyröissä puolivartinen maiharikaan ei ole se tyypillisin vaihtoehto. Poikkeavista lähtökohdista huolimatta yhtiön valmistama Selvatica Tactical Mid GTX on enemmän kuin potentiaalinen jalkine.

Ensisovituksella silmään pistävin piirre Selvaticoissa on keveys. Varsinkin raskaampiin kalvomaiharein verrattuna ero on todella merkittävä. Pienestä painosta huolimatta italilaiskengät eivät ole mitkään löysät lärpäkkeet. Pohja on jämäkkä ja lähes juoksulenkkarimaisen sulavasti rullaava. 

Ehkä isoin yllätys on kuitenkin pohjista löytyvä kumilaatu. Tunnetun pohjavalmistaja Vibramin megagripit pitävät lähes hämmentävän hyvin kosteissa ja kivikkoisissakin maastoissa. Pito ei kärsi edes talvikeleistä, italialaiskengät pitävät yhtä erinomaisesti myös lumisilla ja jäisillä reiteillä edetessä.

Kevyestä rakenteesta huolimatta kalvot pitävät kosteuden riittävän hyvin ulkopuolelle. Painosta tinkimisen kääntöpuolena puolimaiharit eivät luonnollisesti ole mitkään paksusti vuoratut jalkineet. Tästä huolimatta kengät eivät ole millään tavalla toivottomat käytettävät edes Suomen talvissa. Valmistajan kauppapuheissa kenkien puhutaan käytävän Air 8000 -tekniikkaa. Selkosuomella ominaisuus tarkoittaa normaaleja kalvokenkiä parempaa hengittävyyttä, joka on saatu aikaiseksi muun muassa tekemällä kerrosten välinen liimapinta tasaisen sijasta verkkomaiseksi. Oli toteutus lopulta mikä tahansa, ratkaisu toimii. Kengät hengittävät erinomaisesti moneen muuhun kalvomaihariin verrattuna, mutta myös kosteus pysyy hyvin kengän ulkopuolella.

Pohja pitää liukkaallakin.

Aktiivisesti liikkuen ja oikealla sukkavalinnalla esimerkiksi noin kymmenen asteen pakkaset eivät tuottaneeet Akun jalkineille minkäänlaista ongelmaa ja varpaatkin pysyivät sisällä riittävän lämpöisinä. 

Parinsadan kilometrin käyttökokemuksella kengissä ei ole havaittavissa muutoksia. Ne olivat mukavat vetää jalkaan jo ensimmäisellä kerralla ja sisäpinnoissa ei ole normaalikäytöllä ilmennyt kulumaa. 

Täydellinen kenkä Selvatica Tactical Mid GTX:kään ei kuitenkaan ole. Sen ylivoimaisesti suurin kompastuskivi ovat kenkien nauhoitus. Tunnelilenkkien avulla nauhat kyllä kiristävät kengät napakasti jalkaa tukevaksi. Ongelmaksi muodostuu pyöreiden nauhojen juoksevuus. Partiolaisten ja muiden solmujermujen kohdalla asia ei ole ehkä isompi ongelma, mutta tavallinen napakka rusetti juoksee kengistä auki rasittavan usein. Esteettisesti akuja tyylikkäämpiä maihareita on markkinoilla nähty useitakin, mutta toisaalta kukapa näitä kenkiä nyt keikarointiin hankkiikaan.

(Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen)

Kenkä on saatavilla kolmena eri värinä.

Miten sitten kolmessa eri värissä (vihreä, musta, ruskea) myytävä puolivartinen maihari soveltuu reserviläiskäyttöön? Varren lyhyys voi olla puute suurten lumimäärien tai poikkeuksellisen märän maaston kanssa, kun märkä pääsee kengän sisälle jalan suuaukon kautta.  Kaupunkimaisemassa maastossa sen sijaan Selvaticat ovat ketterä vaihtoehto. Jos vielä housujen puntit vetää gonamallilla alas, ei kukaan virkaintoilijakaan pääse valittamaan varsien lyhyydestä.

Kokonaisuutena Aku Selvatican Tactical Mid GTX:t ovat hämmentävän mukavat ja laadukkaat kengät, joita voi nauhapuutteista huolimatta suositella.

Plussat:

  • Kevyet ja hengittävät
  • Erinomainen pito eri alustoilla
  • Eivät vaadi erillistä sisäänajovaihetta

Miinukset:

– Luokattoman huonot nauhat

Aku Selvatica Tactical Mid GTX

Valmistaja: AKU / Paino 0,9kg / Värit: Musta, kojootti, vihreä / Pohja: Vibram Selvatica Megagrip / Hinta: 141,99 euroa / Jälleenmyyjä: Varusteleka