• Kalusto

Testissä: Savotta Keikka 50L -laukku

Savotan uusi tuoteperhe on tutun laadukasta tuotantoa.

Tuomas Kaarkoski

Toiselta pitkältä sivulta ja toisesta päädystä löytyy merkkipohjat velcro-merkeille.

Treenilaukku, salikassi ja mitä näitä nyt on. Maanpuolustushommissa keikkalaukku kuulostaa ehkä tutuimmalta. Savotta on polkaissut uuden Keikka-tuoteperheen käyntiin ryminällä. Keikkalaukkuja on kolmea kokoa, 30-, 50-(kuvassa) ja 80-litraiset versiot ovat kaikki saatavilla joko mustana tai tummanvihreänä.

Keikka 50L jakautuu yhteen vetoketjulliseen päätytaskuun ja isoon lokeroon keskellä, joista molempien sisällä on vielä pienet verkkotaskut. Tämän lisäksi sivuilta löytyvät ohuet tarrasulkeiset sivutaskut pienille papereille tai muulle tavaralle.

Irtotaskut ja reppuviillekkeet myydään erikseen.

Kantotyylejä keikkalaukuille riittää. Perinteiset keskelle kulkevat kantokahvat saa kiinni toisiinsa tarrakiinnityksellä ja ne ovat mitoitettu järkevän mittaisiksi. Pituutta on, mutta ei niin paljoa, että tarvitsisi huolehtia laukun laahaavan maassa asti. Molemmissa päissä on vielä erilliset nostokahvat raahaavampaa roudaustyyliä varten. Laukun mukana tulee erillinen olkahihna ja laukkuun on myös mahdollista ostaa lisäosana erilliset reppuviillekkeet, jotka saa kiinni laukun teräksisiin D-renkaisiin.

 

Sotilaallista kestävyyttä

Kokonaisuutena uudet laukut ovat odotetun jämäkän oloisia, onhan materiaali Savotan muista sotilaallisista kantolaitteista tuttua 1000D Corduraa. Sisuksista löytyy umpisolumuovipehmusteet, jotka saa halutessaan myös helposti pois. Keikkalaukkujen vihreät versiot täyttävät myös Puolustusvoimien NIR-vaatimukset (near-infrared eli lähi-infrapunasäteily) häiveominaisuuksien suhteen.

Päädyssä on vetoketjullinen tasku ja D-renkaita viillekkeille.

Isoimman taskun sisäpuolella on rivistö tarranauhapaikkoja. Näihin voi esimerkiksi laittaa pieni säilytyspusseja, joita Savotta on julkaissut kolmessa eri koossa (10x15cm, 15×20 ja 20×30).  Säilytyspusseille voisi kuvitella löytyvän käyttöä myös pykälää isommassa mittaluokassa, jossa yhteen pussiin menisi esimerkiksi paidat, yhteen aluskerrastot ja sisältöä saisi tätä kautta jaoteltua selkeästi löydettävään muotoon.

Perustavaran säilytykseen keikkalaukut toimivan enemmän kuin hyvin, mutta tarkempaan jaotteluun isoin osasto voi olla sellaisenaan hivenen väljä. Savotan mukaan työn alla on kuitenkin esimerkiksi kameralaukuista tutut seinämät, jolla ison säilytysalueen voi lokeroida mieleisekseen.

Savotalta kerrotaan myös, että heillä on tuoteperheelle suunnitteilla jo jatkoa. Tulevaisuudessa sarja voi täydentyä 120–150 litraa vetävällä putkirunkoisella kassilla, jossa on irtonaiset pyörät.

Kokonaisuutena koko Keikka-tuoteperhe on laadukas lisä Savotan kantolaitteiden joukkoon. 50 litran mallin 199 euron hinta voi tuntua suolaiselta, jos laukkua aikoo ulkoiluttaa lähinnä kuntosalin pukukopissa pyyhkeen ja sisäkenkien kuljetuksessa. Sen sijaan esimerkiksi aktiivisesti ulkona rymyävälle harrastajalle tai aktiivireserviläisille tämä laukku voi olla mitä erinomaisin valinta hinta-laatusuhteeltaan.

Päätaskun kannen sisäpuolelta löytyy tarranauhoja jaottelua selkeyttämään.

Lue myös nämä:

Tetsarit ja rinkat täysin uusiksi mietittyinä

Uudesta taistelijanrepusta haluttiin suoraviivainen ja luotettava