• Kalusto

Uusi vinkkisarja alkaa – kypärän naamiointi ensimmäisen osan aiheena

Juttusarjassa vinkkejään reserviläisille jakaa yleisesikuntamajuri Mika Mäenpää.

Yleisesikuntamajuri Mika Mäenpää aloittaa vinkkien jakamisen reserviläisille uudessa sarjassa Vinkki viikonlopuksi. Vinkkisarjan avausosan aiheena on kypärän naamiointi.

Naamiointi on sotilaan perustaito, mutta usein kiireen tai muun syyn takia tekemättä jäävä helppo temppu. Miksi kypärä naamioidaan? Tärkeintä on rikkoa säännöllinen muoto. Jo talvi- ja jatkosodasta on kuvia, joissa maalaamalla rikotaan kypärän muoto. Tämä on jo hyvä alku, ja tähän pyritäänkin kypärän omalla naamiosuojuksella. Kuitenkin puhuttaessa esimerkiksi panssarivaunujen tai tarkka-ampujien optisesta varustuksesta paljastuu kypärän säännöllisen pyöreä muoto helposti. Samoin luonnonmateriaalin lisäyksellä saadaan IR-heijasteet (infrapuna) varsin hyviksi ja luontoa vastaaviksi pimeänäkölaitteita vastaan.

Aloitetaan perustermeistä kiintonaamiointi ja irtonaamiointi. Kiintonaamiointi tarkoittaa toimenpiteitä, joilla kohde naamioidaan siten, että naamio on liikkeen aikana paikoillaan. Käytettäessä luonnonmateriaaliakin se sidotaan kiinni niin, ettei se liikkeessä tipu. Irtonaamiointi taas on (yleensä) luonnon materiaalia, jolla täydennetään suojaa esimerkiksi tuliasemassa. Materiaalina voivat olla vaikkapa koivunoksat, joita tarkka-ampuja laittaa koivikossa naamiopukuunsa sulautuakseen juuri siihen maastotyyppiin, jossa on asemassa. Nämä jäävät usein tuliasemaan poistuttaessa, siitä nimitys ”irtonaamio”.

Talvinaamionti 

Seuraavassa käyn läpi pari tapaa naamioida kypärä. Talvinaamiointi on hiukan kinkkinen asia, sillä usein esimerkiksi havujen lisääminen kypärään ei tuota haluttua suoja-arvoa, vaan pikemminkin paljastaa toimijan hangella. Poikkeuksena ovat erityisesti keväiset olot, joissa puut ovat lumipeitteestä vapaat ja jolloin on hyödyllistä käyttää alakropassa lumimaastokuviota ja yläkropassa ja päässä metsämaastokuviota sekä kiintonaamioitua kypärää. Joidenkin maiden sotilaat lisäävät esimerkiksi valkoisen kankaan suikaleita kypärään talvella rikkoakseen muodon, mutta suomalaisessa kelissä nämä helposti keräävät lunta ja niistä tulee pian pelkkiä jääpuikkoja. Tämä voisi toimia lyhytaikaisesti esimerkiksi tarkka-ampujalla tuliasemassa. Itse tyydyn kypäränhupun lumipuoleen.

Talvinaamionti.

Kesänaamiointi

Kesänaamioinnin toteuttamiseen on monta vaihtoehtoa. Moni suosii naamioverkon palojen kiinnittämistä kypärään muodon rikkomiseen. Tämä onkin varsin toimiva ratkaisu, kunhan huolehditaan siitä, että verkko on kunnollista sotilastavaraa ja IR-heijastukset kunnossa. Verkon paloja on näkynyt edullisesti myynnissä muun muassa SA-kaupoissa. Verkkoon on myös helppo lisätä paikallisen maaston mukaan paikallista kasvikuntaa, ja onpa Niinisalon ja Lohtajan hiekoilla näkynyt juuttisäkinkin suikaleita lisättynä verkkoon. Ne toimivat oikein hyvin.

Kannattaa muuten googlata ”Mitznefet”, mielenkiintoinen ratkaisu asiaan Israelista!

Kesänaamiointi.

Havuttaminen

Paras ja kaikkein eniten heijasteiden spektrissä suojaava vaihtoehto on kypärän havuttamien. Havu kestää hyvin eikä lakastu. Se myös toimii hyvänä pohjana, johon voi lisätä maaston mukaan lehtipuiden oksia tai vaikka ruispellosta olkia tarpeen mukaan. Havuttamiseen toimii parhaiten perinteinen kuusi. Tärkeintä on muistaa, että muodon rikkomista ei liottele: jos kypärästä sojottaa pystyssä yksittäisiä havuja, voi se jopa paljastaa paremminkin, sillä oletko itse koskaan nähnyt sivuttain liikkuvaa kuusen taimea?

Kypärän havuttaminen.

PS. Ethän sinä käytä koskaan jaettua komposiittikypärääsi ilman kypärän huppua? Sen lisäksi, että se on kypärän teknisissä ohjeissa kielletty, suojaa pelkkä kypäränhuppu komposiittikypärää merkittävästi. Se pehmentää osumia, jolloin riski siihen, että kypärän ulkokuoreen tulee lommo, pienenee. Lommot eivät sinänsä haittaa, mutta jos lommosta pääsee kosteus kypärän komposiittikerrosten väliin, se heikentää merkittävästi kypärän suojaustehoa!

 

Kirjoittajasta: Mika Mäenpää on yleisesikuntamajuri, jolla on yli 20 vuotta jalkaväki-, panssari- ja panssarijalkaväkikokemusta niin koti- kun ulkomailtakin. Mäenpää harrastaa crossfitiä ja sotilastarkka-ammuntaa sekä satunnaisesti sovellettua reserviläisammuntaa. Sotilastarkka-ammunnassa hän on edustanut Puolustusvoimia niin kotimaan kuin ulkomaidenkin kilpailuissa, parhaimpina saavutuksinaan tarkka-ammunnan SM-kulta. Mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä edusta hänen työnantajaansa Puolustusvoimia.

Palautetta tai toiveita palstan aiheista voi lähettää Mäenpäälle Twitterissä tilille @MMaenpaa1 tai Instagramissa tilille mika_maenpaa.