• Puolustusvoimat
  • Kalusto

Uusia kypäriä Puolustusvoimille – pimeätaistelussa tarvittavien välineiden käyttö helpottuu

Kypäriä hankitaan noin 20 000 kappaletta. Toimitukset alkavat syksyllä 2023.

Bezav Mahmod/Ruotsin puolustusvoimat

Modernit kypärät mahdollistavat erilaisten lisälaitteiden käytön. Suomalainen ja ruotsalainen sotilas osallistuivat vuonna 2022 Cold Response -harjoitukseen. Suomen nyt hankkimat kypärät ovat suunnilleen samanlaisia kuin kuvassa näkyvä kypärä.

Puolustusvoimat tilaa uusia kypäriä ja niiden varusteita jalkaväelle. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) valtuutti viime viikolla Puolustusvoimat tilaamaan kypäriä Naton logistiikka- ja hankintaviraston (NSPA) kautta.

Hankittava kypärä on amerikkalaisen Galvion Ballistics LTD:n valmistama Caiman Ballistic Helmet System.

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on noin 25 miljoonaa euroa. Toimitukset alkavat syksyllä 2023.

– Hankinnalla jatketaan Suomen puolustuskyvyn pitkäjänteistä kehittämistä. Hankimme nopealla aikataululla modernia jalkaväen taistelijoiden suojavarustusta. Samalla investointi mahdollistaa uusien pimeätaisteluvälineiden täysimääräisen käytön, Kaikkonen sanoo ministeriön tiedotteessa.

Puolustusvoimat on viime vuosina tilannut pimeätaisteluvälineitä kotimaiselta Senop oy:lta. Reserviläinen kertoi viimeksi joulukuussa Senopin toimittavan jälleen pimeätoimintavälineitä Puolustusvoimille.

Lue myös: Parempaa pimeänäköä – Senop tuottaa laitteita Puolustusvoimien tarpeisiin

Helsingin Sanomien haastatteleman puolustusministeriön erityisasiantuntijan Frans Peltosen arvion mukaan kypäriä hankitaan noin 20 000. Samanlaisia kypäriä on käytössä esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa. HS:n mukaan nyt hankittavat kypärät menevät ensilinjan taistelujoukkojen käyttöön.

Lue myös

  • Kalusto

Uusien rynnäkkökiväärien hankinta etenee – Suomi ja Ruotsi hankkivat yhteisen käsiaseperheen Sakolta

Suomi hankkii ensimmäisessä vaiheessa rynnäkkökivääreitä ja henkilökohtaisia suoja-aseita kenttätesteihin.