• Puolustusvoimat

Varusmiesliitto esittää kotiuttamisrahan palauttamista – satojen eurojen verovapaa tulo motivoisi suorittamaan palveluksen loppuun

Kotiuttamisraha turvaisi myös toimeentuloa reserviin siirryttäessä ja ehkäisisi nuorten syrjäytymistä, Varusmiesliitto perustelee.

Paavo Airo

Varusmiesliiton ehdottamassa mallissa kotiuttamisraha olisi 2 euroa palveluspäivää kohti.

Varusmiesliitto ehdottaa vuonna 1993 lakkautetun kotiuttamisrahan palauttamista. Kotiuttamisraha määräytyisi palvelusajan pituuden mukaan ja maksettaisiin kotiutumisen yhteydessä. Liitto perustelee ehdotustaan sillä, että kotiuttamisraha motivoisi suorittamaan palveluksen loppuun, turvaisi perustoimeentulon reserviin siirryttäessä ja ehkäisisi siten nuorten syrjäytymistä.

Varusmiesliiton ehdottamassa mallissa kotiuttamisraha olisi 2 euroa palveluspäivää kohti. Näin ollen 165 päivää palvelevat saisivat 330 euroa, 255 päivää palvelevat 510 euroa ja 347 päivää palvelevat 694 euroa kotiuttamisrahaa. Liitto arvioi kotiuttamisrahan kustannuksiksi noin 10,6 miljoonaa euroa vuodessa. Etuus olisi verovapaata tuloa.

– Varusmiespalveluksen suorittaminen ei saa johtaa taloudelliseen ahdinkoon. Siksi Varusmiesliitto esittää varusmiesten kotiuttamisrahan käyttöönottamista, Varusmiesliiton hallituksen jäsen Mats Uotila sanoo tiedotteessa.

– Päivittäin kaksi euroa kertyvä kotiuttamisraha on hyvä alku ja tärkeä parannus varusmiesten toimeentuloon, sanoo liiton puheenjohtaja Elina Riutta.

Positiivista kehitystä palveluksen keskeyttäneiden määrässä

Varusmiesten palveluksen keskeyttämisten määrässä on ollut viime vuosina vaihtelua. Suunta on ollut koronavuosien jälkeen positiivinen.

Heinäkuun 2024 lopulla Puolustusvoimat kertoi, että alokas-, koulutushaara-, erikoiskoulutus- ja joukkokoulutusjaksojen jälkeen palvelus oli keskeytetty 16,1 prosentilla tammikuussa 2024 aloittaneista. Osuus on kuitenkin pienempi kuin tammikuussa 2023 ja vielä pienempi kuin 2022 aloittaneilla.

Merkittävin syy palveluksen keskeyttämiselle saapumiserässä 1/24 on ollut siirtäminen E-palveluskelpoisuusluokkaan, joka tarkoittaa terveydellisistä syistä annettua vapautusta palveluksesta määräajaksi.