• Historia

Yleisölle aukeava Helsingin Isosaari on sekoitus rannikon puolustushistoriaa ja golfmatkailua

Isosaaressa koulutettiin vielä vuosikymmenen alussa varusmiehiä. Kesäkuun 10. päivä tykkien ja tutkien saari aukeaa turisteille.

Isosaaresta löytyy kasematti, tykkejä ja tutkia. Tykit eivät ole enää käytössä, mutta ne ovat toimintakuntoisia.

Puolustusvoimien historiasta ja golfista kiinnostuneet saavat uuden varteenotettavan matkakohteen, kun Helsingin edustalla sijaitseva Isosaari aukeaa yleisölle 10. kesäkuuta. Vanhalla sotilassaarella on yhdeksänreikäinen golfkenttä, mutta mitään Puolustusvoimien infraa ei ole purettu alueelta. Tykit ja tutkat ovat yhä toimintakuntoisia, joskin varusmiehiä ei ole koulutettu saarella enää vuoden 2012 jälkeen.

IMG_1111

Isosaaressa on yhdeksänreikäinen golfkenttä. Saaren tuulisuus tuo pelaamiseen oman lisänsä.

Isosaareen pääsee Helsingin Kauppatorilta kerran tunnissa lähtevillä vesibusseilla. Matkan varrella voi nähdä Suomenlinnan sekä yleisöltä suljetun eteläisen puolen Vallisaaresta. Isosaaren tavoin entinen sotilassaari Vallisaari aukesi viime kesänä yleisölle. 

Reserviläisen artikkelin Vallisaaresta voit lukea täältä.

IMG_1101

M/S Kajava on toinen Isosaareen liikennöivä vesibusseista.

Isosaarta kehitetään vielä. Tyhjälle sulkeiskentälle tulee grillipiste ja teltta-alue. Vanhasta ruokalasta tehdään kokous- ja seminaaritila. Ruokalassa näkyy, miten Isosaaren yrittäjät ovat saaneet käyttöönsä arvokasta kalustoa Puolustusvoimilta, mutta samalla saari on näyttänyt siltä kuin Puolustusvoimat olisi poistunut hetkessä alueelta. Ruokalassa oli vielä kesäkuun alussa kaikki varusmiehiä varten tarvittava kalusto, joita yrittäjät voivat myös hyödyntää. Tärkeää Puolustusvoimien perintöä ovat myös laadukas ja valaistu tiestö, jätevedenpuhdistamo sekä rakennukset, joista löytyy muun muassa 30 hengen sauna. Tosin perimätiedon mukaan varusmiehiä saunaan mahtui 60.

IMG_1127

Sulkeiskentällä on vielä toistaiseksi tyhjää, mutta sinne tulee grilli ja teltta-alue.

Kestävää matkailua

Suomen Saaristokuljetuksen toimitusjohtajan Tomi Ståhlbergin mukaan ensimmäisen kesän realistinen kävijätavoite on 30 000. 

– Pyrimme myös kestävään matkailuun, niin etteivät saari ja rakennukset kuormitu liikaa, Ståhlberg sanoo.

Saaren lähistöllä voi nähdä hylkeitä, ja saarella pesii harvinaisia lintuja kuten merikotka. Toistaiseksi saarelle ei ole kaavoitettu esimerkiksi mökkitontteja, joten metsää on paljon. Vanha ampumaratakin on metsittynyt niin, ettei katoksesta näe kuin pusikkoa ja puita.

IMG_1133

Vanha ampumarata.

Saarella asuu yksi ihminen. Ennen oli toisin, kun kantahenkilökuntaa asui 1960-luvulla rakennetuissa rivitaloissa. 

– Ne rakentamalla ja tekemällä rantaan puistomaista aluetta haluttiin pitää kantahenkilökunta tyytyväisenä ja asumassa saarella, Ståhlberg kertoo.

– Täällä on ollut pieni yhteisö, jossa siviilit ja sotilaat ovat sulautuneet yhteen. 1980-luvulla hommattiin perhepäivähoitaja, ja koulukin oli. Koska oppilaita oli vähän, tarvittiin koululle aina erityislupa, muistelee puolestaan saarella yli 30 vuotta työskennellyt Risto Pakarinen.

Töiden jälkeen ei voinut lähteä kauppaan. Ostokset hoidettiin soittamalla Santahaminaan, josta varusmieslähetti toi ruoat saareen, Pakarinen kertoo.

IMG_1159

Isosaaren lähistöllä voi nähdä esimerkiksi hylkeitä. Myös merikotka pesii alueella. Kaukaisuudessa näkyy 130 TK -tornikanuuna. 

Rakennuksia intin muotista

Saarella voi nähdä hylättyjä paikkoja. Vanhaa kasarmirakennusta ei aiota avata yleisölle. Rakennuksen ulkoinen ilme tuo monille muistoja inttiajoilta. Esimerkiksi lakkautetulla Ylämyllyn kasarmilla Liperissä on hyvin saman näköinen rakennus. Samoin sauna on kuin jostain toisesta varuskunnasta – muun muassa Lahden Hennalassa varusmiehet saunoivat vielä tällä vuosikymmenellä lähes identtisessä hikimajassa.

IMG_1117

Vanha kasarmirakennus.

Golfliiton väki kävi kesäkuun alussa testaamassa par 3:n yhdeksänreikäisen radan. Rataa arvioitiin mielenkiintoiseksi ja kokeneille pelaajille sopivaksi. Saaressa kun pelataan, voi tuuli tuoda oman lisänsä peliin. Samoin tuovat radan varrella nähtävät tykit ja muu Puolustusvoimien omaisuus. Osalle alueista meneminen on kielletty kylteillä ja estetty aidoilla. Katsoa saa. 

IMG_1145

Golfkentänkin varrella on vanhaa rakennelmaa.

IMG_1139

Tämäkin rakennelma on Isosaarta kiertävän tien varrella.

Isosaari, Helsinki

Meno-paluu Kauppatorilta 15 euroa aikuisilta, lapset puoleen hintaan. Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi. Lippukauppa osoitteessa visitisosaari.fi

Myös Kauppatorilta saa lippuja, jos vesibussissa on tilaa. Verkkokaupasta ostamalla varmistaa mahtuvansa vesibussiin.

Vuoroja kerran tunnissa M/S Wellamolla ja M/S Kajavalla molempiin suuntiin. Matka kestää reilun puoli tuntia.

Vesibussikausi kestää kesäkuun alusta elokuun loppuun.

Myös tilausporukoita otetaan erillisellä sopimuksella.

Vierasvenesatama on tulossa.