• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Parolassa aiotaan järjestää jopa 1 000 softaajan airsoft-peli kesällä

Kolmipäiväinen TSTOS 17 -tapahtuma muistuttaa Battlefieldin conquest-peliä Puolustusvoimien harjoitusalueella.

Tarkka-ampuja istahti kivelle TSTOS Parola 2016:ssa. Softaajien aseet muistuttavat ulkonäöltään kovasti oikeita aseita, mutta panokset ovat muovikuulia.

Parolassa järjestetään heinäkuussa jopa tuhatta pelaajaa tavoitteleva airsoft-peli. Suuren suosion saavuttaneeseen TSTOS Parola -tapahtumaan on ilmoittautunut jo noin 500 softaajaa, joista suurin osa on reserviläisiä. Ajoneuvoja, joukossa muun muassa itse rakennettu BTR-40-jäljitelmä, pari BMP-1:tä sekä erilaisia maastoautoja, on jo tässä vaiheessa ilmoitettu mukaan toistakymmentä. 

Perjantaista sunnuntaihin 20.–23.7. kestävä peli ei ole mitään silmitöntä räiskimistä muovikuulapyssyillä, vaan taustalla on monimuotoinen tarina. Siihen kuuluvat sotivat osapuolet Uusimaa ja Pirkanmaa sekä siviilit. Siviilimiljöötä valvoo kyläpoliisi. Pelimuoto muistuttaa Battlefield-videopelistä tuttua conquestia: pelissä on öljykaivoja, jotka voi vallata. Niistä saa pisteitä. Pelin järjestäjät näkevät kaivojen valtaustilanteen netistä teknisten viritystensä ansiosta. 

IMG_3721

Ajoneuvot ovat tämän vuoden TSTOS Parolassa entistä isommassa roolissa. Viime vuonna mukana oli muun muassa ”Bemari”.

MPK:n kurssit tukevat järjestelyjä

Tapahtuman järjestämistä tukevina tapahtumina järjestetään kaksi MPK:n kurssia. Itse pelit sijoittuvat Puolustusvoimien harjoitusalueelle Parolaan.

– Tätä voidaan verrata ison sotilasharjoituksen järjestämiseen, kun ajatellaan muun muassa vesihuoltoa ja muuta, tapahtuman taustaorganisaation Ehasa ry:n puheenjohtaja Elias Tahvanainen sanoo. 

Jos Puolustusvoimat järjestää 1 000 henkilön kertausharjoituksen, puhutaan yhdestä sen vuoden isoimmista harjoituksista. MPK:n vapaaehtoisissa isoissa harjoituksissa saattaa olla satoja osallistujia. Näihin lukuihin suhteutettuna Tahvanaisen vertaus on osuva.

IMG_3951

Volkkari tarjosi kyydit keltaiselle joukkueelle Parolassa 2016.

Pelaajista suurin osa on suomalaisia. Myös Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Virosta on ilmoittautunut pelaajia. 

TSTOS 17 on lajinsa suurimpia tapahtumia Euroopassa. Ruotsissa on vuosittain hieman samanlainen tapahtuma, Berget, jossa on ollut jopa 2 000 pelaajaa. 

– Siitä olemme ottaneet paljon oppeja, Tahvanainen mainitsee.

– Viime vuoden peleistä olemme lukeneet paljon palautteita ja yrittäneet parantaa sitä kautta esimerkiksi opasteita ja kyytejä paikasta toiseen. Etäisyydethän ovat melko pitkiä Parolassa. Nyt saa ottaa vaikka fillarinkin mukaan, mitä ei viime kerralla tajuttu.

Viime vuonna peliin osallistui 600 softaajaa, mikä oli pelaajien maksimimäärä. Tässä Reserviläisen artikkelissa on kerrottu viime vuoden pelistä.

IMG_3529

Pelaajamassaa viime kesän TSTOS Parolasta.

Armeijasta tuttu M05-maastokuosi näkyy Parolassakin

Suomen armeijan maastopuvuissaan käyttämä M05-kuosi vapautui myyntiin viime syksynä, jonka jälkeen kuka vain on voinut ostaa M05-asun. M05 on myös yksi pelin toisen osapuolen pelaajien sallituista asuista. Tahvanainen uskoo M05:n näkyvän vahvasti Parolassa.

– Osalle se on ehkä jo liian mainstreamia jopa, kun se vapautui. Osa tykkää imitoida Suomen armeijaa ja osa esimerkiksi jenkkiarmeijaa. M05 on helppo hankkia, ja sehän sopii hyvin suomalaiseen metsään.

– Osa piireistä tai perinteitä kunnioittavat ehkä sitten käyttävät M91-kuosia. Sehän on hyvä vaate kyllä.

IMG_4090

Viime vuonna yksi pelin osapuolista olivat rauhanturvaajat. Nyt mukana on kyläpoliisi.

Reserviläisiä haetaan avuksi

Tapahtumaan haetaan reserviläisiä avuksi muun muassa kuskeiksi.

– Esimerkiksi intissä B- tai C-kortin saaneita haetaan, ja vaikkapa tilannekeskuspäivystysosaamista tarvitsemme avuksi, Tahvanainen sanoo.

Tapahtumaan voi ilmoittautua täällä. Sivulta löytyy myös lisätietoja muun muassa pelin säännöistä ja tarinasta.

Alla olevalla videolla päijäthämäläinen Kaukasus Airsoft pelaa suljetussa Wasalandia-huvipuistossa järjestetyssä pelissä. Go pro -kameralla kuvatulta videolta näkee, millaista peli on softaajan silmin.