• Puolustusvoimat

2 300 reserviläistä Ilmavoimien pääsotaharjoitukseen – myös 30 Hornet-hävittäjää mukana Hanki 24:ssä

Hanki 24 -harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 3 800 sotilasta ja 40 lentokonetta. Päätukikohtina ovat Tikkakoski ja Rovaniemi. Taivaalla voi harjoituksen aikana näkyä kirkkaita valoilmiöitä.

Ilmavoimat

Hanki 24:ssä koulutetaan erityisesti Ilmasotakoulun ja Lapin lennoston reserviläisiä. Päätukikohtina toimivat Tikkakoski ja Rovaniemi. Arkistokuva.

Ilmavoimien vuoden 2024 pääsotaharjoitus Hanki 24 järjestetään 26.2.–2.3.2024. Harjoitukseen osallistuu noin 40 lentokonetta ja 3 800 sotilasta. Heistä 2 300 on reserviläisiä.

Päätukikohtina harjoituksessa ovat Jyväskylän Tikkakoski ja Rovaniemi. Hanki 24 keskittyy erityisesti Ilmasotakoulun ja Lapin lennoston reserviläisten kouluttamiseen.

‒ Hanki 24 -harjoituksen tavoite on kehittää Ilmavoimien valmiutta ja suorituskykyä. Harjoittelemme tukikohtatoimintaa ja suuren konemäärän ilmaoperaatioiden toteuttamista hajautetusta ryhmityksestä. Yhtenä keskeisenä koulutuksellisena tavoitteena on harjoittaa reserviläisiä Ilmavoimien taistelutavan mukaisiin tehtäviin talviolosuhteissa, harjoituksen johtaja, Ilmavoimien esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Timo Herranen sanoo Ilmavoimien tiedotteessa. 

Lentokoneista 30 on Hornet-hävittäjiä. Mukana on myös Hawk-suihkuharjoituskoneita sekä kuljetus- ja yhteyskonekalustoa. Kansainvälisiä lento-osastoja Hanki 24:ssä ei nähdä, mutta harjoitukseen osallistuu Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien johtokeskushenkilöstöä. Suomalaiset hävittäjät tukeutuvat myös Kallaxin tukikohtaan Ruotsin Luulajassa.

Yhteistoimintaa Nato-maiden kanssa Ilmavoimat harjoittelee heti Hangen jälkeen alkavassa Nordic Response 24 -harjoituksessa.

Taivaalla voi näkyä kirkkaita valoilmiöitä

Ilmavoimien mukaan Hanki 24:ssä harjoitellaan taistelua sekä ilmassa että tukikohdissa. Ilmavoimien liikkuvan taistelutavan mukaisesti molemmissa päätukikohdissa otetaan käyttöön myös lentokentän vieressä sijaitseva varalaskupaikka.

Liikenteeltä suljetaan Tikkakoskella valtatie 4 ja Rovaniemellä maantie 9523.

Harjoitukseen liittyy lentotoimintaa matalilla korkeuksilla sekä yliäänilentoja, jotka lennetään mantereen päällä ollessa yli 10 kilometrin korkeudessa. Harjoituksessa käytettävät lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvat soihtu- ja silppuheitteet voivat näkyä taivaalla hetkellisesti soihtujen aiheuttamina kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

Eniten lentotoimintaa on keskiviikosta 28.2. alkaen. Maanantaina ja tiistaina 26.‒27.2. lentotoiminta päättyy kello 17 mennessä. Keskiviikosta perjantaihin 28.2.‒1.3. lentotoimintaa on päivittäin kello 7‒21 välisenä aikana, ja lauantaina 2.3. lentotoiminta päättyy kello 14 mennessä.