• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Airsoft-aseet monipuolistavat reserviläisten harjoittelua MPK:n koulutuksessa

Kahdensuuntaista jalkaväkitaistelua mallintavia simulaattoreita hyödynnetään MPK:n koulutuksissa aiempaa laajemmin. Airsoft-aseet monipuolistavat reserviläisten harjoittelumahdollisuuksia.

Turo Oraste / MPK

TRA-kurssilaiset harjoittelemassa kahdensuuntaista jalkaväkitaistelua MPK:n kurssilla Valkeakosken SäRes Centerillä.

Maanpuolustuskoulutus MPK:n sotilaspoliisi- ja TRA-koulutuksissa hyödynnetään kahdensuuntaista taistelukoulutusta (force-on-force) aiempaa laajemmin. Harjoittelussa käytetään erilaisia simulaattoreita, kuten Puolustusvoimien KASI- ja FX-simulaattorijärjestelmiä. Näiden rinnalla tarjoavat airsoft- aseet toimivan ja kustannustehokkaan tavan harjoitella.

Kahdensuuntainen harjoittelu airsoft-aseilla mahdollistaa koulutettujen perustekniikoiden soveltamisen ihmisvastustajaa vastaan. Muovikuulien osumat etenkin lähietäisyydeltä tuottavat kipua, ja kivun ennakoiminen käynnistää usein stressireaktion.

– Airsoft-aseilla voidaan muun muassa testata paineensietokykyä sekä stressin vaikutusta koulutettavien taistelutekniikkaan ja päätöksentekokykyyn. Paineen alla toimiminen antaa arvokasta palautetta koulutettaville heidän suorituskyvystään, kertoo MPK:n vapaaehtoinen TRA-kouluttaja Luukas Juntunen.

TRA on lyhenne sanoista taistelu rakennetulla alueella. Juntunen on ollut mukana kehittämässä airsoft-aseiden kanssa toteutettavaa koulutusta jo usean vuoden ajan. Juntusen mukaan airsoft-aseilla toteutettava koulutus harjaannuttaa myös kouluttajia, sillä se vaatii hyvää ennalta suunnittelua.

– Oppimistavoitteet, resurssit ja koulutettavien lähtötaso lopulta määrittävät, millä opetusmenetelmillä ja välineillä koulutusta annetaan.

Kahdensuuntaiset taisteluharjoitukset eivät sovellu TRA:n alkeiden opetteluun, mutta ilman ihmisvastusta airsoft-aseita voidaan kuitenkin hyvin käyttää perustekniikoiden harjoitteluun. 

Suunniteltaessa koulutusta airsoft-aseilla koulutuksesta vastaavien on myös tunnistettava airsoft-aseiden taistelusimulaatiota rajoittavia tekijöitä. Muovikuulat eivät läpäise seiniä tai tiheitä pensaita oikeiden luotien tavoin, ja koulutettaville voi jäädä väärä käsitys ympäristön tarjoamasta ballistisesta suojasta. Kouluttajien onkin aktiivisesti tunnistettava ja korjattava virheellistä suojan käyttöä.  

Airsoft-aseista on olemassa oikeiden aseiden rekyyliä ja lipasten luotikapasiteettia kuvaavia malleja, mutta yleisimmät käytössä olevat airsoft-aseet eivät tarjoa todenmukaista tuntumaa esimerkiksi lippaiden vaihtamisesta ja häiriöiden poistamisesta. Lisäksi pidemmillä etäisyyksillä muovikuulat käyttäytyvät painovoiman ja tuulen vaikutuksesta eri tavoin kuin oikeat luodit.  

Myös ihmiskäyttäytymisen hallitseminen voi osoittautua haastavaksi kahdensuuntaisissa airsoft-harjoituksissa. Koulutustapahtumissa onkin tunnistettava tarkasti, tukeeko toiminta oppimistavoitteiden toteutumista vai onko se ”airsoft-pelaamista”. Erillisellä maaliosastolla, jonka toiminta ja vastarinnan taso on suunniteltu sekä oikein mitoitettu, saadaan koulutuksissa parhaita oppimistuloksia.  

Jokainen reserviläinen voi hankkia ampuma-aseensa rinnalle samaa mallia olevan airsoft-aseen. Koulutusten aikana voi näin saada toistoja itselle tutun asejärjestelmän kanssa toimimisesta. Osalla MPK:n kursseista on mahdollista lainata aseita ja suojavarusteita MPK:lta. 

– Oikein käytettynä airsoft-aseilla voidaan toteuttaa turvallisesti ja monipuolisesti kahdensuuntaista taistelukoulutusta. Näin ne ovat erinomainen lisä yksilön sotilaallisten taitojen kouluttamisessa, summaa Juntunen.