• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Parolan satojen pelaajien airsoft-tapahtumaan haetaan reserviläisiä avustajiksi – erityisesti kuskeista apua

Heinäkuun TSTOS 17 -tapahtumaan on ilmoittautunut jo reilusti yli 600 pelaajaa. Puolustusvoimilla ja MPK:llakin on oma roolinsa tapahtuman järjestämisessä.

Jesse Ruuska

Kesän 2016 TSTOS Parolassa oli noin 600 osallistujaa. Tänä vuonna määrä on suurempi.

Parolan heinäkuiseen suureen airsoft-peliin on ilmoittautunut jo reilusti yli 600 pelaajaa. Jopa tuhatta pelaajaa tavoitteleva TSTOS 17 on koko viikonlopun 20.–23. heinäkuuta kestävä sotilassimulaatio, jossa käytetään muovikuula-aseiden lisäksi paljon kalustoa kuten erilaisia ajoneuvoja. Tapahtumat sijoittuvat Puolustusvoimien alueelle metsään, ja pelaajia on vähintään useita satoja. Peliä voi verrata suositun Battlefield-videopelin conquest-pelimuotoon.

Tapahtuman taustaorganisaation Ehasa ry:n puheenjohtaja Elias Tahvanainen uskoo ilmoittautumisia tulevan vielä loppumetreilläkin. Viime vuonna tässä vaiheessa oli paljon vähemmän ilmoittautuneita. TSTOS 16:een osallistui noin 600 pelaajaa.

– Olemme tietysti kannustaneet ihmisiä ilmoittautumaan mahdollisimman paljon ennen tapahtumaa, jotta tiedämme esimerkiksi, paljonko heille pitää varata juomavettä ynnä muuta. Monet varmasti tekevät silti päätöksen osallistumisestaan vasta lähempänä ajankohtaa, Tahvanainen sanoo.

Avustajia haetaan vielä

TSTOS 17:n järjestäjät etsivät vielä reserviläisiä avustajiksi tapahtumaan. Puolustusvoimien ajoluvan haltijoita haetaan, mutta apua tarvitaan myös muun muassa telttojen pystytyksessä. Autoja on saatu tukipyynnöllä Panssariprikaatista käyttöön. Pelin järjestelyt toteutetaan MPK:n kurssina.

– Alue on niin iso, että siinä tarvitaan paljon apua kuljetuksissa. Tarvitsemme erityisesti Puolustusvoimien C- ja B-korttilaisia. Jos voi itse ajaa alueella, siitä on apua. 

Tapahtumassa paljon reserviläisiä

Tahvanainen pitää TSTOS 17 -tapahtumaa hyvänä harjoituksena reserviläisille. Merkittävä osa pelaajista on reserviläisiä.

– Kaikki eivät ehkä miellä tätä niinkään reserviläistoiminnaksi, mutta itse miellän vahvasti. Tämä on toiminnallista ja haastaa monipuolisesti toimimaan. Tässä saa tehdä mitä haluaa, vaikka tiedustelua. Monet myös tekevät sitä, mihin ovat saaneet sodan ajan koulutuksen, esimerkiksi tilannekeskuspäivystystä tai ovat juuri kuskeja.

Tämän kokoluokan airsoft-tapahtumassa tarvitaan myös johtajia. 

– Jos on 300 alaista, vaatii se kokemusta johtamisesta.  

Tapahtumaan liittyvä ”Toiminnallisen yleisötapahtuman järjestämisen perusteet 1”-kurssi löytyy MPK:n koulutuskalenterista. Tämän linkin kautta voi ilmoittautua kurssille. Linkin takaa löytyvät myös kurssinjohtajan yhteystiedot. Häneltä voi kysyä lisätietoja avustustehtävistä.

Tulevasta TSTOS 17:sta on kerrottu laajemmin tässä artikkelissa.