• Kalusto
  • Historia

Ruotsin Arsenalen-museo tarjoilee läpileikkauksen panssariaseen kehityksestä

Arsenalen-museon kokoelmien painopiste on ruotsalaisessa ja Ruotsissa käytössä olleessa kalustossa.

Seppo Simola

Tässä Arsenalen-museon hallissa on sekä ruotsalaista että ulkomaista kalustoa toisen maailmansodan ajalta.

Ruotsin nykyinen panssarimuseo Arsenalen sijaitsee Strängnäsissä Tukholmasta noin 80 kilometriä länteen. Sinne vie valtatie E20 Södertäljen kautta. Näyttelytilojen ohella museovieraita varten on myös pieni kahvila, museomyymälä, suurehko kokoustila, leikkitila lapsille sekä avara yläkerran tila sotapelien harrastajille.

Tilavissa museohalleissa esitellään panssariaseen kehitys noin sadan vuoden ajalta lähinnä Ruotsissa valmistetun sekä siellä käytetyn kaluston avulla. Näyttelyssä on myös useita saksalaisia toisen maailmansodan vaunuja sekä jonkin verran neuvostokalustoa ja vaunuja myös muualta.

Yläkerran näyttely kertoo Södermanlandin rykmentin ja paikallisen varuskunnan historiasta vuosilta 1627–2005. Rykmentti toimi panssarijoukkona vuodet 1963–2005. Ruotsin monisatavuotinen sotahistoria levittää näyttelyn aikahaarukkaa huomattavasti suomalaisista sotilasmuseoista, jotka usein painottuvat toiseen maailmansotaan. Arsenalenin yläkerrassa on aseita tapparasta moderniin rynnäkkökivääriin ja pukujakin satojen vuosien ajalta.

Panssarivaunut ottivat huiman kehitysharppauksen toisen maailmansodan aikana. Pz I:n valmistus alkoi vuonna 1934, ja Pz VI Ausf. B eli Königstiger on vain kymmenen vuotta uudempaa kalustoa. Königstiger on nähtävissä Panssarimuseossa Parolassa 14.4.–30.9.2023.
Seppo Simola

Panssariaseen kehitys esitellään kronologisesti ensimmäisen maailmansodan ajoista 2000-luvulle asti. Tekstit seinätauluissa ja museokaluston kylteissä ovat pääosin ruotsiksi ja englanniksi. Panssarikaluston lisäksi halleissa on monenlaisia sotilasajoneuvoja.

Ruotsissa seurattiin panssariaseen kehitystä jo ensimmäisestä maailmansodasta alkaen hankkimalla maahan yksittäisiä tai muutamia kappaleita kiinnostavista vaunutyypeistä kokeiltaviksi. Ruotsin omat panssarijoukot perustettiin kuitenkin vasta toisen maailmansodan jo riehuessa vuonna 1942.

Ruotsin sotaväelle pyritään joskus naureskelemaan, mutta sotateollisuus näyttää Ruotsissa olleen yleismaailmallisen kehityksen tasalla tai jopa sitä edellä myös panssarivaunujen suhteen. Hallissa on nähtävillä esimerkiksi Stridsvagn Strv m/42, joka on toisen maailmansodan aikana kehitetty keskiraskas taistelupanssarivaunu. Sitä ennen Ruotsissa kehitettiin useita kevyempiä vaunutyyppejä.

Eräs Ruotsin sotateollisuuden innovaatioista oli Strv 103 eli S-vaunu 1960-luvulta. Muotoilustaan huolimatta se oli 105-millisellä tykillä varustettu taistelupanssarivaunu. Kanisterit telaketjujen sivulla ovat lisäpolttoainesäiliöitä.
Seppo Simola
Bensasyöppöä Centurionia varten kehitettiin hinattava lisäpolttoainesäiliö. Pikatilanteessa se voitiin irrottaa pienen räjähdyspanoksen avulla.
Seppo Simola

Esimerkki ruotsalaisesta innovatiivisuudesta on nyt jo museoon päässyt kiilamaisen matala ja torniton taistelupanssarivaunu Strv 103 eli se kuuluisa S-vaunu. Bofors valmisti niitä noin 300. Kalusto kävi 30-vuotisen kylmän sodan vuosina 1967–1997, mutta tositoimiin se ei koskaan joutunut. Vaunu on kokoisekseen yllättävän raskas, noin 40 tonnia, ja muotoilustaan huolimatta se on taistelupanssarivaunuksi tarkoitettu 105-millisen tykkinsäkin ansiosta. Miehistöön kuului kolme tankkimiestä.

Kotimaisen kaluston ohella Ruotsissa käytettiin kylmän sodan aikana myös brittikalustoa. Sitä edustavat hallissa Centurion-yksilöt. Centurionin yhteydessä huomio kiinnittyy vetoaisaan kiinnitettyyn kottikärryä muistuttavaan polttoaineperävaunuun. Centurionit olivat bensiinikäyttöisinä melkoisia bensarosvoja, ja komppanianpäällikön kysymys polttoainetäydennyksen saatuaan kuuluu olleen, missä tankataan seuraavaksi.

Alkuvuoden 2023 vetonaulana Arsenalenissa on ollut saksalainen toisen maailmansodan lopun massiivinen Tiger II eli Königstiger. Tämä harvinaisuus on lainassa Bovingtonista Englannista ja sen seuraava määränpää on Suomi. Königstiger on nähtävissä Panssarimuseossa Parolassa ajalla 14.4.–30.9.2023.

Lue seuraavaksi

  • Historia

Königstiger oli toisen maailmansodan parhaita vaunuja

Kymmenessä vuodessa otettiin aimo harppaus kaluston kehityksessä. Königstiger on kesällä näytillä Parolan Panssarimuseossa.