• Puolustusvoimat

Iso-Britannian johtama JEF-ryhmä lisää läsnäoloaan Itämerellä

JEF-ryhmään kuuluu Suomen ja Iso-Britannian lisäksi kahdeksan maata. ”Mailla on yhteinen tahtotila panostaa alueemme turvallisuuteen”, puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoo.

Jimmie Adamsson/Ruotsin puolustusvoimat

Muun muassa kaksi ruotsalaista Visby-luokan korvettia osallistuu Itämeren valvontaan osana JEF-maiden yhteistyötä.

Iso-Britannian johtama JEF-ryhmä eli Joint Expeditionary Force lisää läsnäoloaan Itämerellä. JEF-maiden puolustusministerit päättivät asiasta tiistaina. Tarkoituksena on suojella etenkin infrastruktuuria.

– Päätimme lisätä läsnäoloa ja valvontaa Itämerellä. Tehostamme kriittisen vedenalaisen infrastruktuurin suojaamista ja kehitämme kyvykkyyksiä turvallisuuden varmistamiseksi. JEF-maiden piirissä päätetyt toimet täydentävät Naton, EU:n ja valtioiden omia toimenpiteitä, Suomen puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoo tiedotteessa.

Päätökseen liittyvää merivalvontaa toteutetaan Itämerellä joulukuun aikana, mutta sitä voidaan myös jatkaa tarvittaessa. Suomen merivoimien lisäksi myös Rajavartiolaitoksen meri- ja ilma-alukset osallistuvat valvontaan.

JEF-maita ovat Iso-Britannian ja Suomen lisäksi Alankomaat, Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Ruotsi, Tanska ja Viro. Sen pääasiallista toimialuetta ovat Pohjois-Eurooppa ja Itämeren alue.

– Puolustusyhteistyö JEF-maiden kanssa on Suomen turvallisuudelle erityisen tärkeä. Mailla on yhteinen tahtotila panostaa alueemme turvallisuuteen, Häkkänen sanoo. 

Ruotsin Yleisradion SVT:n mukaan partioon osallistuu 20 merivoimien laivaa, joista kaksi on ruotsalaisia Visby-luokan korvetteja.

– Tämä on luonnollisesti seurausta vakavasta turvallisuuspoliittisesta tilanteesta, mutta ennen kaikkea myös omalla lähialueellamme, ja siksi tällaisten toimien avulla täytyy suojata kriittistä infrastruktuuria mutta myös lähettää viestejä Venäjälle, Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson kommentoi SVT:lle.

Itämerellä on marraskuun lopulla ollut käynnissä Suomen merivoimien johtama Freezing Winds 23 -harjoitus, johon on osallistunut yhteensä noin 30 taistelualusta, huolto- ja tukialuksia sekä yli 4 000 henkilöä. Suomalaisten lisäksi harjoitukseen on osallistunut aluksia muistakin Nato-maista. Harjoitus päättyy 1. joulukuuta.

Harjoituksen jälkeen Naton miinantorjuntaosasto, johon kuuluu kuusi alusta, vierailee vielä Helsingin Hernesaaressa. Iso-Britannian RFA Mounts Bay vierailee myös vielä Hernesaaressa kuun alussa.