Miinantorjunta-alus MHC Vahterpää palaa Suomeen yhdeksän viikkoa kestäneeltä jaksolta osana Naton pysyvää miinantorjunta-alusosastoa. MHC Vahterpää operoi 3. huhtikuuta alkaen Naton komennossa Transfer of Authority -menettelyllä. Alus on toteuttanut Naton merivoimajohtoportaan osastolle käskemiä tehtäviä. Jakso on Merivoimien historiassa ensimmäinen kerta, kun yksikkö on alistettu Naton pysyvään miinantorjunta-alusosastoon ja komentorakenteeseen.
Jakson aikana osasto on liikkunut tehtävissä Itämerellä, Pohjanmerellä ja Norjanmerellä. Tämä oli Katanpää-luokan alusten historian pitkäkestoisin ja kauimmas Suomesta suuntautunut ulkomaankomennus.
Vahterpään päällikkö, kapteeniluutnantti Henri Savisaari kehuu suomalaisten pärjänneen komennuksella hyvin.
– Suomalaisen ammattitaidon ja Katanpää-luokan suorituskyvyn merkitys Naton osastolle osoitettiin jo aikaisessa vaiheessa komennusta Open Spirit 2024 -harjoituksessa. MHC Vahterpää menestyi harjoituksessa erinomaisesti, löytäen ja tuhoten eniten historiallisia miinoja harjoituksessa, Savisaari sanoo tiedotteessa.
– Komennuksen aikana kerättyjen havaintojen kautta Merivoimat kykenee kehittämään toimintaansa entisestään, mikä mahdollistaa entistä sujuvamman valmistautumisen operointiin ja yhteistoiminnan osaston kanssa tulevina vuosina, Savisaari jatkaa.
Aluksen palkatun henkilöstön lisäksi komennukselle osallistui 12 sopimussotilasta, jotka ovat varusmiesaikana palvelleet kyseisellä alusluokalla.
Katanpää-luokan aluksia on kolme
Merivoimien Katanpää-luokan alukset on rakennettu miinantorjuntatehtäviin. Ne pystyvät sensoreillaan tarkastamaan meriväylän pohjan ja löytämään sekä tuhoamaan siellä vaanivat miinat. Katanpää-luokan aluksia on yhteensä kolme: MHC Vahterpää, MHC Katanpää ja MHC Purunpää. Niiden kotitukikohta on Turun Pansiossa.
Lue myös
-
Kalusto