Lakia vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta päivitettiin heinäkuussa 2022. Muutosten myötä Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen aseita ja ampumatarvikkeita voidaan käyttää Maanpuolustuskoulutus MPK:n järjestämässä sotilaallisia valmiuksia palvelevassa koulutuksessa.
MPK voi kuitenkin jatkossakin järjestää ammuntoja myös ilman Puolustusvoimien aseita. Reserviläinen kertoi toukokuussa MPK:n olevan hankkimassa uusia AR-15-tyyppisiä kiväärejä. Tässä artikkelissa on kerrottu hankinnan taustoja.
Vapaaehtoisen maanpuolustuksen tarkastaja eversti Jukka Nurmi pitää lakipäivitystä hyödyllisenä reserviläisten ampumataidon kehittämisen kannalta.
– Päivitetty laki ja sen mahdollistama monipuolinen ampumakoulutus tarjoavat aktiiviselle reserviläiselle mahdollisuuden kehittää omaa ampumataitoaan nousujohteisesti Puolustusvoimien aseilla ja ampumatarvikkeilla, Nurmi sanoo Puolustusvoimien tiedotteessa.
– MPK:n ammunnoissa ammuntojen johtajina toimivat ja turvallisuudesta vastaavat Puolustusvoimien hyväksymät MPK:n aktiiviset reserviläiskouluttajat. Puolustusvoimien aseilla ja ampumatarvikkeilla ammuttaessa mukana on aina lisäksi Puolustusvoimien asettama valvoja.
Puolustusministeriön mukaan MPK:n järjestämä ampumakoulutus tuplaantuu aiemmasta lakiuudistusten myötä. Laki mahdollistaa nyt myös paukkupatruunoiden ja kaksipuoleisen taistelun simulaattorin (KASI) käytön MPK:n koulutuksessa.
Laki käsiteltiin nopealla vauhdilla, jotta reservin koulutusta voidaan tehostaa mahdollisimman pian. Hallituksen esitys lähti huhtikuun lopussa nopealle lausuntokierrokselle, ja päivitys saatiin muutamassa kuukaudessa valmiiksi tavoitteen mukaisesti. Laki tuli voimaan 8. heinäkuuta 2022.
Reservin koulutukseen on satsattu entistä enemmän Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Hallitus päätti huhtikuussa kasvattaa kertausharjoitusten määrää selvästi. Samalla myös MPK:n rahoitusta lisättiin huomattavasti. Päätöksistä on kerrottu tässä artikkelissa.
Lue seuraavaksi
-
Kalusto