• Puolustusvoimat

Ruotsi jäänyt kauas tavoitteistaan – palkatut sotilaat lopettaneet palveluksen usein selvästi suunniteltua aiemmin

Dagens Nyheter kertoo, että Ruotsilla on ollut suuria vaikeuksia rekrytoida ammattisotilaita. Ruotsin valtiontalouden tarkastusviraston raportti nosti syiksi esimerkiksi liian pienet rahalliset panostukset.

Bezav Mahmod/Ruotsin puolustusvoimat

Ruotsalainen sotilas osallistui elokuun lopulla Vigilant Knife -harjoitukseen Pohjois-Suomessa.

Dagens Nyheter kertoo Ruotsin puolustusvoimilla olleen suuria vaikeuksia rekrytoida ammattisotilaita. Rekrytoitujen sotilaiden määrä on jäänyt vuosi toisensa jälkeen tavoitteesta ja palkatut sotilaat ovat lopettaneet palveluksensa usein selvästi suunniteltua aiemmin. Muun muassa liian huono palkka, varusteet ja olosuhteet ovat vaikuttaneet sotilaiden motivaatioon.

Ruotsin valtiontalouden tarkastusvirasto julkaisi tällä viikolla raportin, jonka mukaan puolustukseen ei ole satsattu riittävästi rahaa, jotta tavoitteet voitaisiin saavuttaa. Suurin puute sotilaista koskee Ruotsin maavoimia. Meri- ja ilmavoimien tilanne on parempi. Myös maavoimien joukko-osastojen välillä on eroja.

– Mitä useampi lopettaa, sitä vaikeampaa on saada yhtälöä toimimaan. Ja kun se ei toimi, useampi lopettaa, jolloin toiminta vaikeutuu taas entisestään. Syntyy kehä, virastossa työskentelevä Helena Fröberg sanoo Dagens Nyheterille.

Rekrytoinnin vaikeudet eivät ole uusi ilmiö Ruotsissa. Reserviläinen kertoi asiasta jo vuonna 2016.

Tuolloin oli huomattu ongelman olevan esimerkiksi se, että liian moni ammattisotilaista ei jatkanut miehistötehtävissä peruskoulutuskauden jälkeen. Miehistötehtävät eivät motivoineet jatkamaan armeijassa pitkään, ja sotilaiden sitouttaminen oli vaikeaa. Myös tarpeeksi hyvien hakijoiden löytäminen oli vaikeaa.

Ruotsi päätyi aikoinaan siirtymään ammattiarmeijaan vain pienen enemmistön päätöksellä. Valtiopäivät äänesti kesäkuussa 2009 asevelvollisuuden kumoamisen puolesta äänin 153–150. Lopulta Ruotsi päätyi palauttamaan osittaisen asevelvollisuuden jo vuonna 2017.

Reservin kasvattaminen on kuitenkin hidasta. Vuonna 2025 on tarkoitus kouluttaa 8 000 varusmiestä ja -naista vuodessa, ja tavoitteena on saada aikaan 90 000 sotilaan sodan ajan vahvuus vuoteen 2030 mennessä. Suomen reserviin kuuluu noin 870 000 suomalaista ja Suomen sodan ajan vahvuus on tällä hetkellä noin 280 000 sotilasta.

Ruotsi pyrkii nostamaan puolustusmenojaan lähivuosina selvästi. Maaliskuussa 2022 maan hallituksen kerrottiin aikovan nostaa puolustusmenoja kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta, mutta tarkkaa aikataulua tuolle ei kerrottu. Vuonna 2021 vastaava luku oli 1,28 prosenttia. Jo tänä vuonna menoja päätettiin kasvattaa vajaalla 290 miljoonalla eurolla. Vuonna 2021 Ruotsin puolustusbudjetti oli yli 6 miljardia euroa. Kaavailtu menojen kasvattaminen tuo miljardien eurojen lisäkustannukset.

Ruotsin rekrytointivaikeuksista kertoi Suomessa tällä viikolla myös Helsingin Sanomat.

Lue seuraavaksi

  • Puolustusvoimat

Ruotsin maavoimien joukot harjoittelivat suomalaisten komennossa – Rovajärvellä yli 800 ruotsalaista sotilasta

Ruotsalaiset ja suomalaiset harjoittelivat käytännön yhteistyötä Vigilant Knife -harjoituksessa Lapissa. Harjoituksessa mukana myös noin 80 sotilasta Isosta-Britanniasta.