• Puolustusvoimat
  • Kalusto

Ukrainaan lisää puolustustarvikkeita, Suomi hankkimassa lisää K9-panssarihaupitseja

Kun optio K9 Moukareista käytetään, panssarihaupitseja on hankittu yhteensä 96 Etelä-Koreasta.

Thomas Litchfield / Puolustusvoimat

Suomi on hankkimassa lisää käytettyjä K9-panssarihaupitseja Etelä-Koreasta. Arkistokuva.

Suomi lahjoittaa Ukrainalle lisää puolustustarvikeapua. Kyseessä on kymmenes puolustustarvikeapulähetys Suomesta Ukrainaan. Lähetyksen arvo on 55,6 miljoonaa euroa. Näin ollen erä on suurin tähän mennessä. Yhteensä Suomi on lähettänyt tämän jälkeen Ukrainalle puolustustarvikkeita 160,4 miljoonan euron edestä.

Presidentti Sauli Niinistö päätti asiasta torstaina valtioneuvoston esityksestä. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kommentoi Ukrainan tarvitsevan edelleen tukea puolustaessaan maataan.

Puolustusministeriö ei operatiivista syistä sekä avun turvallisen perillemenon turvaamisen vuoksi halua kertoa avun sisällöstä, toimitustavasta tai aikataulusta mitään tarkkaa. Lisäavussa on huomioitu sekä Ukrainan tarpeita että Puolustusvoimien omaa resurssitilannetta.

Suomi puolestaan on hankkimassa omille Puolustusvoimilleen lisää K9-panssarihaupitseja. Iltalehti kertoi torstaina hallituksen raha-asiainvaliokunnan päätöksestä käyttää loputkin K9 ”Moukarien” hankintaan liittyvästä optiosta, jonka jälkeen Suomi on hankkinut yhteensä 96  kappaletta155 mm K9-panssarihaupitsia käytettynä Etelä-Koreasta. Ensimmäiset kaupat tehtiin vuonna 2017. Nyt hankittavat K9 Moukarit on tarkoitus toimittaa Suomeen vuoden 2027 loppuun mennessä. Hankinnan arvo on hieman yli 134 miljoonaa euroa arvonlisäveron kanssa. Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) kerrottiin perjantaina hyväksyneen option lunastamisen.

– Olen tyytyväinen, että hankintasopimuksessa sovittu mahdollisuus näiden panssarihaupitsien ostamiseksi tulee nyt lunastetuksi kokonaisuudessaan. Tällä hankinnalla vahvistamme maavoimiemme iskukykyä merkittävästi, Kaikkonen sanoo ministeriön tiedotteessa.

K9-panssarihaupitseja on otettu koulutuskäyttöön sitä mukaa, kun Millog oy on muokannut niitä Maavoimien käyttötarpeisiin. Käytettyjen Moukarien niin sanottu ”suomettaminen” tarkoittaa Millogille esimerkiksi johtamisjärjestelmien ja radioiden asentamista vaunuihin, mahdollisia vikakorjauksia sekä maalaamista Puolustusvoimien väreihin.

– Tämän lisähankinnan myötä Maavoimien tulivoima paranee merkittävästi. Järjestelmän keskeinen etu on liikkuvuuden, suojan ja tulivoiman yhdistyminen. Panssarihaupitsit ovat osoittautuneet Suomessa toimintavarmoiksi ja niistä on saatu erinomaiset kokemukset niin asevelvollisten koulutuksessa kuin ammunnoissakin, tykistön tarkastaja eversti Pertti Holma kommentoi Maavoimien tiedotteessa.

K9-panssarihaupitsia on esitelty Reserviläisen artikkelissa K9 Thunder ampuu ja poistuu 90 sekunnissa.