• Kalusto

Taas uusi tilaus Sakolle! Viro ostaa Sako TRG M10 -tarkkuuskiväärejä

Sopimuksen arvo on 40 miljoonaa euroa. Sako TRG M10 voitti kilpailutuksen.

Sako

Sako TRG M10 -tarkkuuskivääri oli esillä kaupan allekirjoitustilaisuudessa Helsingissä.

Viro ja suomalainen asevalmistaja Sako ovat sopineet tarkkuuskiväärien kaupasta. Viro ostaa puolustusvoimilleen 8.6 mm Sako TRG M10 -tarkkuuskiväärejä 40 miljoonalla eurolla. Tarkkuuskivääri on sama, joita Suomen maavoimille ja NYPD:lle on hiljattain kerrottu hankittavan.

Virolla on aiemminkin ollut käytössään Sakon tarkkuuskiväärejä, mallia Sako TRG 42. Uuteen Sakon tarkkuuskivääriin päädyttiin kilpailutuksen kautta. Viimeisellä kierroksella oli mukana viisi tarjousta, joista Sako todettiin parhaaksi.

Viime aikoina on uutisoitu monista muistakin Sakon tekemistä sopimuksista. Sako valmistaa MPK:n uudet kiväärit ja rynnäkkökiväärejä Suomen ja Ruotsin puolustusvoimille.

Virolle toimitettavat kiväärit varustetaan muun muassa äänenvaimentimilla, optisilla tähtäimillä ja lämpötähtäimillä. Kivääri on modulaarinen eli sitä voidaan säätää käyttäjän mukaan. Aseella voidaan ampua tarkasti 1 500 metriin asti.

Aseiden toimitus Virolle alkaa vuonna 2024. Ensimmäisessä erässä kiväärejä toimitetaan noin 70 kappaletta.

Viron puolustusvoimien majurin Risto Pärtelin mukaan tarkka-ampujien tehtävänä on ennen kaikkea eliminoida kohteet ilman, että tulevat huomatuksi.

– Uudet kiväärit mahdollistavat kaiken tämän tekemisen ympäri vuorokauden, koska ne on varustettu huippuluokan lisävarusteilla kuten vaimentimilla ja lämpötähtäimillä. Suuren tarkkuuden lisäksi kiväärien tulee olla myös kestäviä ja niin kompakteja ja kevyitä kuin mahdollista, Pärtel kommentoi Sakon tiedotteessa.

Sako oy on osa italialaista Berettaa. Sakon tehdas sijaitsee Riihimäellä.

Lue myös

  • Kalusto

Liittoutuminen vaikuttaa uusien aseiden kaliiperivalintaan

Vapaaehtoisessa maanpuolustuksessa on päätetty siirtyä pienempään eli niin sanottuun Nato-kaliiperiin. Seuraako Puolustusvoimat perässä uudessa asehankinnassaan?
  • Puolustusvoimat

Maavoimille Sako TRG M10 -tarkkuuskiväärejä 11 miljoonalla eurolla

Sako TRG M10:llä voidaan ampua yli 1 400 metrin etäisyydelle.