• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Kalusto kiinnostaa Reserviläisen lukijoita – poimimme vuoden suosituimpia artikkeleita

Kalusto on ollut pitkään lukijoiden kestosuosikki. Myös visailut ovat olleet tänäkin vuonna suosittuja.

Tero Tuominen

Yksi vuoden kiinnostavimmista artikkeleista käsitteli raskasta kertasinkoa Apilasta, jonka ammuntoja Reserviläisen toimittaja pääsi seuraamaan Santahaminassa.

Vuonna 2023 ei ole ollut pulaa maanpuolustusaiheista, joista uutisoida. Reserviläisen nettisivuilla on riittänyt kävijöitä, ja tietyt teemat ovat selkeästi taas kiinnostaneet lukijoita. Poimimme alle vuoden kiinnostavimpia artikkeleita, joita on luettu paljon pitkin vuotta ja jotka ovat edelleen ajankohtaista luettavaa.

Yksi kestosuosikeista ja tämänkin vuoden kiinnostavimmista aihealueista on ollut kalusto. Erityisen paljon yksittäisistä kalustojutuista lukijoita keräsi raskasta kertasinkoa Apilasta laajasti esittelevä artikkeli Apilas – Puolustusvoimien kovaäänisin (18.7.2023). Artikkelia varten Reserviläisen toimittaja vieraili Helsingin Santahaminassa seuraamassa Apilaksen ammuntoja.

Puolustusvoimat suunnittelee uusien rynnäkkökiväärien hankkimista taistelijoilleen, mutta jokaiselle tuttu rynnäkkökivääri RK 62 ei ole äkkiä poistumassa käytöstä. Aiheesta kirjoitettiin Reserviläisessä pitkin vuotta, ja esimerkiksi artikkeli Rynnäkkökivääri RK 62 ei pääse eläkkeelle vielä vuosikymmeniin, mutta seuraaja siintää jo näköpiirissä (13.9.2023) veti paljon lukijoita.

Jalkaväen tarkastaja eversti Juhana Skyttä kertoi jalkaväen näkymistä marraskuussa julkaistussa haastattelussa.
Puolustusvoimat

Kukapa tuntisikaan jalkaväen ja Maavoimien kalustoa hyvin, ellei jakaväen tarkastaja eversti Juhana Skyttä. Haastattelu, jossa Skyttä kertoo jalkaväen näkymistä, keräsi paljon kiinnostusta: Paljon uutta jalkaväen näköpiirissä (17.11.2023)

Visailut ovat Reserviläisen lukijoiden suosiossa, ja niistä etenkin joulukuun maanpuolustusvisa sekä helmikuussa julkaistu kalustovisa, jossa piti tunnistaa 10 kuvaa, olivat erittäin suosittuja:

Joulukuun maanpuolustusvisa – saatko 10/10 oikein? (1.12.2023)

Tunnetko Maavoimien kaluston? Kokeile tunnistaa 10 kuvaa (1.2.2023)

Simo Liikanen kirjoitti kirjan Panssarintorjuntaritarit, joka on kiinnostanut ainakin Reserviläisen lukijoita.
Seppo Simola

Historia on yksi reservilainen.fin peruskategorioista. Tänä vuonna suureen suosioon historia-aiheisista artikkeleista nousi Simo Liikasen haastattelu. Liikasen uusin teos Panssarintorjuntaritarit kertoo toisessa maailmansodassa kunnostautuneista suomalaisista. Liikanen itse on hahmona monelle tuttu myös Ylen Sohvaperunat-tv-sarjasta:

Joskus sota kaipasi yhtäkin miestä – Simo Liikanen kirjoitti panssarintorjuntaritareista (25.10.2023)

Myös erilaiset reserviläisille suunnatut käytännön vinkit ovat olleet suosittuja. Näistä esimerkiksi ylennyksiin vaikuttavista tekijöistä kertova artikkeli on kerännyt paljon lukijoita, vaikka se julkaistiinkin jo edellisvuoden puolella:

Miten ylennyksen voi saada reservissä? ”Omatoimisuus otetaan huomioon” (9.11.2022)

Samoin artikkeli Mitä mukaan kertausharjoitukseen? Ainakin näitä kannattaa harkita (11.8.2023) herätti kiinnostusta. Samassa artikkelissa on myös linkki Reserviläisen Gona Podcastin jaksoon, jossa aiheesta puhutaan enemmän.

Myös tutkija Anna af Schulténin vinkit, miten ihminen voi pärjätä paineen alla, on ollut suosittu: Tutkija neuvoo: Näin pärjäät parhaiten paineen alla (28.7.2023)