• Kalusto
  • Puolustusvoimat

Spiket ja Bolidet huipentavat Puolustusvoimien loppuvuoden hankintakimaran – kalustoon satsattu yli 746 miljoonaa euroa

Loppuvuoden aikana tehdyillä hankinnoilla on myös kotimaisesti merkittävä taloudellinen vaikutus.

Maavoimat

Muun muassa tykistön ampumatarvikkeita on hankittu paljon loppuvuoden aikana.

Puolustusvoimat on loppuvuoden aikana tilannut ennätysmäärän uutta kalustoa. Yksistään kuluneen joulukuun aikana puolustusministeriö on tiedottanut hankinnoista, joiden yhteisarvo on yli 386 miljoonaa euroa. Mukana joulukuun hankinnoissa ovat muun muassa Spike SR- ja LR2- ja ER2 -ohjusjärjestelmät, kevyissä raketinheittimissä käytettävät 122-milliset pitkän kantamat raketit sekä ilmatorjunnan ITO05-järjestelmissä käytössä olevat Bolide-ilmatorjuntaohjukset. Bolide-ohjuksista ja niiden käytöstä voit lukea Reserviläisen aiemmin julkaiseman kattavan artikkelin täältä.

Ministeriön hankinnoista kertovien tiedotteiden perusteella Puolustusvoimille on syyskuun alusta lähtien hankittu lisäkalustoa, ammustäydennyksiä ja muita tarvikkeita yhteensä noin 746 miljoonan euron edestä. Luonnollisesti hankinnat jakautuvat käytännössä useammalle vuodelle, mutta summaa voi silti pitää todella merkittävänä ja poikkeuksellisena. 

Rahallisesti kaikista suurin hankinta on selkeästi Spike-ohjusjärjestelmät, joiden arvonlisäveroton hankintahinta on yli 223 miljoonaa euroa.  Puolustusministeriön mukaan SR ja LR2 -hankinta on Maavoimien kriittisiin lisähankintoihin kuuluva täydennyshankinta, joka parantaa panssaritorjunnan suorituskykyä.

Aiemmin tänä vuonna hallituksen toisessa lisätalousarviossa puolustusministeriön hallinnonalalle kohdennettiin toimintaympäristön muuttumisen takia yhteensä 669,4 miljoonaa euroa, joista materiaalihankintojen osuus oli 490 miljoonaa euroa ja toimintamenoihin 176 miljoonaa euroa.

Puolustusvoimien loppuvuoden hankinnoilla on myös merkittävä taloudellinen ja työllistävä vaikutus. Viimeisen kolmen ja puolen kuukauden aikana tehdyistä hankinnoista merkittävä osa on tilattu kotimaiselta puolustusteollisuudelta.  Suomeen kohdistuneidenkin tilausten arvo on yli 204 miljonaa euroa. Näihin kuuluvat muun muassa Savotalta hankitut taistelijoiden taskusarjat, Nammo Lapuan valmistamat 66 KES 12 -kertasingot sekä Senopin valvovahvistimet ja lasertähtäimet, jotka parantavat taistelijoiden pimeätoimintakykyä. 

  • Kalusto

Puolustusvoimille tuntuva määrä lisää kevyitä kertasinkoja

Nammo Lapuan kanssa tehdyn sopimuksen arvo on noin 58 miljoonaa euroa.
  • Kalusto

M23-vyö-varustesarja tuo taistelijan varusteet paremmin käden ulottuville

Savotan uusi taskusarja vöineen on suunniteltu tukemaan M17-luotisuojaliiviä.